Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 6 SEPTEMBER

2002

Uitvoeringsbesluiten gewijzigd Grinddecreet goedgekeurd

Op 6 juli 2001 werd het decreet tot wijziging van het decreet van 14 juli 1993 tot oprichting van het Grind- fonds en tot regeling van de grindwinning door de Vlaamse regering bekrachtigd. Dit wijzigingsdecreet drong zich op omdat de uitvoeringsmodaliteiten van het basisdecreet van 14 juli 1993 zowel op economisch als op milieutech- nisch vlak aangepast diende te worden. Meer specifiek impliceerde het basisdecreet een administratief technisch ingewikkelde en vooral vrij dure afwerkingsproblematiek na ontginning. Het gebrek aan afwerking leidde tot terechte kritiek bij omwonenden en leefmilieuorganisa- ties.

In het wijzigingsdecreet van 6 juli 2001 werden een aan- tal mogelijkheden geboden om de uitvoeringsbepalingen van het grinddecreet te optimaliseren.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS heeft de Vlaamse regering de nieuwe uitvoeringsbepalingen, die een eerste principiële goedkeuring hadden gekregen op 24 mei 2002, na verwerking van de adviezen van MiNa-raad en SERV, een tweede maal goedgekeurd waardoor ze kunnen voorgelegd worden aan de Raad van State.

Er wordt een preventief werkend boetesysteem van kracht. Daartoe worden heffingen van ambtswege, verhogingen van de heffingen en administratieve geldboeten ingevoerd.

Om de marktpositie van de grindwinningsbedrijven ten opzichte van grootschalige werken waarbij grind als grondstof vrijkomt, veilig te stellen, zal de grindpro- ductie die uit deze infrastructuurwerken voortvloeit, eveneens onderworpen worden aan een grindheffing.

De Vlaamse regering heeft ook het kader vastgelegd waar- binnen een specifiek waarborgsysteem voor de realisatie van de nabestemming dient te worden gerealiseerd. Dit waarborgsysteem moet voldoende zekerheid bieden om het afwerken na ontgrinding door de houders van een produc- tiequotum effectief te waarborgen. Het waarborgsysteem zal eenvormig zijn voor alle houders van een productie- quotum en beklemtoont het solidariteitsprincipe.

Met het wijzigingsdecreet van 6 juli 2001 werd immers geopteerd voor de koppeling van een deel van de herstruc- tureringsactiviteit aan de ontgrindingsactiviteit zodat de grindwinningsbedrijven zelf voor de afwerking van de ontgrinde grindgebieden dienen in te staan. De te betalen grindheffing werd dienovereenkomstig verminderd. De grindheffing dient enkel nog de werkingskosten van de comités, het sociaal luik, het onderzoeksluik en de uit- rustingskosten van de ontgrinde grindwinningsgebieden te dekken.

info : Mark Vanleeuw, woordvoerder van
minister Gabriels - tel. 02 553 12 33
e-mail: mark.vanleeuw@vlaanderen.be