Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 6 SEPTEMBER

2002 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 6 september 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en Vlaams minister Vera DUA :

De hh. Luc Bas en Jeroen Cockx, allebei ambtenaren bij de milieu-administratie Aminal, worden aangesteld als verte- genwoordigers van de Vlaamse overheid in de Interdeparte- mentale Commissie Duurzame Ontwikkeling. Zij zullen er resp. de hh. Ulrik Lenaerts en Chris Steenwegen vervan- gen.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De recente wijziging van de samenstelling van de Vlaamse regering en de uitvoering van het Lambermontakkoord nood- zaken een aanpassing van het besluit dat de regels inzake ambtenarenzaken en individueel personeelsbeheer bij de diensten van de Vlaamse regering en de Vlaamse openbare instellingen bevat. De Vlaamse regering keurt nu de aan- passing van het besluit goed.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

Dhr. Ramon Roman en mevr. Daniëlle Lambotte worden namens de Vlaamse overheid aangesteld als effectief lid van de Commissie voor erkenning van aannemers. Mevr. Christel Wathion wordt plaatsvervangend lid. Het gaat om drie personeelsleden van het departement Leefmilieu en Infra- structuur van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

De Vlaamse regering betuigt haar instemming met het wets- voorstel van mevr. Frieda Brepoels en dhr. Geert Bour- geois tot wijziging van artikel 4 van de Wegcode. Het artikel gaat over het wegtakelen van geparkeerde voertui- gen. Het wetsvoorstel wil een oplossing bieden voor het ontbreken van een regeling inzake de parkeerkosten. Wordt een goed geparkeerde wagen verplaatst om admini- stratieve reden (bijv. om een brandweerwagen door te laten), zijn de kosten voor het opdrachtgevend bestuur. Wordt een fout geparkeerde wagen verplaatst, betaalt het bestuur eveneens de kosten, maar kan het die terugvorde- ren van de bestuurder. De Vlaamse verbindt aan haar instemming wel de voorwaarde dat de federale overheid een systeem uitwerkt dat de rechten van de bestuurder bepaalt. Om misbruiken te voorkomen moet dat een duide- lijke en eenvormige tariefstructuur voor het takelen bevatten, en het moet voorzien in een optimale informa- tiestroom van de lokale overheden naar de betrokken bestuurder (tarieven, stallingsplaats...).


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse rege- ring definitief tot invoering van een vergoeding voor het inzetten van een helicopter voor het beloodsen en het afhalen van een loods van vaartuigen.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na advies van de Vlaamse Interuniversitaire Raad en de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed dat de procedure en voorwaarden vaststelt voor de toekenning van aanvullende middelen voor 2002 aan de Vlaamse universiteiten.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse rege- ring definitief tot wijziging van de samenstelling van de Adviescommissie Projecten Hoger Kunstonderwijs.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed betreffende tijdelijke projecten inzake kunstinitiatie voor kansarme en/of allochtone minderjarigen. Het besluit bepaalt de doel- groep van de tijdelijke projecten bedoeld in hoofdstuk VIII van het Decreet Gelijke Onderwijskansen I, de wijze van aanvragen voor een tijdelijk project door de decre- taal bepaalde potentiële initiatiefnemers en de beoorde- ling van deze aanvragen door een beoordelingscommissie. Het besluit voorziet verder in een jaarlijkse zelfevalua- tie door de initiatiefnemers en in een door de bevoegde minister te realiseren effectmeting.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse rege- ring, ter uitvoering van het Gelijkekansendecreet I voor het Onderwijs, definitief het besluit goed betreffende het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon secundair onderwijs. De belangrijkste elementen zijn onder meer: het bepalen van het gewicht van de decretaal vastgelegde gelijkekansenindicatoren, het bepalen hoeveel aanvullende lestijden een punt oplevert, het nader invul- len van de na te streven doelstellingen, het verder uit- werken van een zelfevaluatie door de scholen, en het introduceren van de decretaal vereiste overgangsmaatrege- len voor het schooljaar 2002-2003.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse rege- ring definitief tot wijziging van het besluit betreffende het tijdelijke project onderwijsvoorrang in het secundair onderwijs. Hierdoor wordt het onderwijsvoorrangsbeleid van het secundair onderwijs met één schooljaar verlengd zonder dat een nieuw aanwendings- of innovatieplan moet worden opgemaakt en zonder dat er fundamentele wijzigin- gen plaatsvinden.


* * *

De Gentse Middelbare Rudolf Steinerschool en de Hibernia- school Antwerpen dienden een dossier in met afwijkende eindtermen voor het algemeen secundair onderwijs. Na positief advies van de betrokken instanties keurt de Vlaamse regering de voorgestelde eindtermen van beide scholen goed. Ze zullen ingediend worden bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

Ter vervanging van dhr. Julien Van Geertsom, aan wie eer- vol ontslag verleend wordt, wordt dhr. Xavier Verboven aangesteld als lid van het beheerscomité van de VDAB.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Mevr. Mieke Offeciers wordt aangesteld als lid van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Water- voorziening. Zij vervangt er mevr. Lea Foccaert, wier mandaat vervallen is.


* * *

De Vlaamse regering beslist de Raad van State opnieuw om advies te verzoeken nopens een vòòr de zomer al principi- eel goedgekeurd besluit betreffende de verplichte bijdra- ge van de reders van Belgische vissersvaartuigen ten voordele van het Fonds voor Scheepsjongens in 2002.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Dirk VAN MECHELEN en Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering keurt principieel een besluit goed dat diverse besluiten aanpast aan de euro als nieuwe munt. Het gaat zowel om transparantieaanpassingen als aanpassingen van de terminologie. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Eind vorig jaar keurde het Vlaams Parlement een wijziging van het Decreet Ruimelijke Ordening goed voor wat de los- koppeling van het vergelijk van de regularisatieprocedure betreft. Deze wijziging vergt enkele beperkte aanpassin- gen van het besluit van 5/5/2000 betreffende de transac- tiesom inzake ruimtelijke ordening. De Vlaamse regering zet nu principieel het licht op groen voor deze aanpas- singen, en maakt van de gelegenheid gebruik om enkele onvolkomenheden in de tekst weg te werken. De nieuwe tekst zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een aanpassing goed van het besluit van 20/10/2000 dat de voorwaarden bepaalt voor de toekenning van subsidies aan gemeenten voor de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen, gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en gemeente- lijke plannen van aanleg. De subsidie voor de opmaak van een gemeentelijke ruimtelijk structuurplan wordt verhoogd voor de kelinste gemeenten. Daarnaast worden een aantal procedurele vereenvoudigingen doorgevoerd om de aanvragen vlotter te kunnen afhandelen. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering neemt akte van het informatiedossier ten behoeve van de evaluatie van BVN-TV. BVN-TV ("het Beste van Vlaanderen en Nederland TV") is de publieke televisieomroep voor Nederlanders en Vlamingen in de wereld, Het is een samenwerkingsverband tussen NOS, Wereldomroep en VRT. De Vlaamse minister van Cultuur wordt gemachtigd onderhandelingen over de verdere parti- cipatie op te starten.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse rege- ring definitief tot wijziging van de verdeelsleutel van het subsidiekrediet voor musea.


* * *

De Vlaamse regering keurt de aanstelling goed van aan- spreekpunten jeugdbeleid in de onderscheiden departemen- ten van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Zij zullen waken over de uitvoering van het Vlaams Jeugd- beleidsplan en de rapportering over de realisatie ervan verzorgen. Samen zullen de aanspreekpunten een inter- departementale commissie vormen die beleidsaanbevelingen kan formuleren met betrekking tot het jeugdbeleid. De aanduiding van de aanspreekpunten wordt toevertrouwd aan het college van secretarissen-generaal.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel drie uitvoerings- besluiten goed bij het Decreet Landschapszorg. De uit- voeringsbesluiten zijn nodig omwille van de gewijzigde regelgeving inzake het beheer en de financiële ondersteu- ning van landschapszorg en inzake de samenstelling en de taken van een beheerscommissie voor beschermde landschap- pen, om met het oog op de werkbare toepassing van het Landschapsdecreet ten gevolge van arresten van de Raad van State. De drie besluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De gewone zitting 2001-2002 van het Vlaams Parlement wordt gesloten op 22 september ek. De zitting 2002-2003 wordt de dag daarop geopend, op 23 september 2002. einde

-----