FNV BONDGENOTEN

Kandidaten nieuw hoofdbestuur FNV Bondgenoten bekend gemaakt

Vanmiddag heeft Hans de Vries, voorzitter van FNV Bondgenoten, de kandidaten bekendgemaakt voor het voorgedragen hoofdbestuur. De bondsraad, het parlement van de bond, heeft ingestemd met de door het hoofdbestuur voorgedragen kandidaten. Het nieuwe hoofdbestuur zal bestaan uit vier personen. Kandidaat voorzitter is Raymond van Oosterhout, kandidaat penningmeester is Jan Castelein, kandidaat algemeen secretaris is Dick van Huizen en beoogd bondssecretaris is Annet van der Hoek.

De vandaag gepresenteerde kandidaten zijn door het huidige hoofdbestuur voorgedragen. De komende weken, van 9 september tot 15 oktober, kunnen afdelingen van de bond tegenkandidaten voordragen. Deze kandidaten moeten lid zijn van FNV Bondgenoten. De uiteindelijke beslissing over het toekomstige hoofdbestuur wordt genomen door het Congres van FNV Bondgenoten op 28 november. De nieuwe hoofdbestuurders zullen gekozen worden voor een periode van twee jaar.

Het huidige hoofdbestuur vroeg de bondsraad eind mei om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Het bestuur slaagde er niet om de noodzakelijke veranderingen binnen de organisatie door te voeren, deze zijn nodig om de financiële problemen waarin de bond verkeert te boven te komen.

De kandidaten:
Raymond van Oosterhout (kandidaat voorzitter) is 34 jaar en op dit moment werkzaam als senior organisatie adviseur zakelijke dienstverlening bij een organisatieadviesbureau. Tussen 1994 en 2001 was hij werkzaam bij ABVA KABO FNV als onder andere vakbondsbestuurder (bijvoorbeeld bij KPN) en regiomanager. Van Oosterhout wil zich met name inzetten voor de representativiteit van de bond.

Jan Castelein (kandidaat penningmeester) is 54 jaar en werkzaam als directeur bij een regionale organisatie die de belangen van huisartsen behartigt. Hij heeft ervaring als directeur van verschillende zorg- en onderwijsinstellingen. In het verleden heeft gedurende vijf jaar gewerkt als vakbondsbestuurder.
Jan Castelein noemt zichzelf een veranderaar en werkt al dertig jaar aan het verbeteren van organisaties die het water aan de lippen staat.

Dick van Huizen (kandidaat algemeen secretaris) is 40 jaar en sinds de fusie werkzaam bij FNV Bondgenoten. Op dit moment als manager van de unit Individuele Dienstverlening. Daarvoor was hij werkzaam bij de Dienstenbond FNV en is hij wethouder geweest.
Dick van Huizen wil graag vechten voor het bestaansrecht van de vakbond en zich inzetten voor verdere modernisering van de vereniging en de dienstverlening.

Annet van den Hoek (kandidaat bondssecretaris) is 50 jaar. De afgelopen vier jaar zat zij voor de PvdA in de Tweede Kamer. Daarvoor was zij werkzaam als staffunctionaris P&O in een grote gezondheidsinstelling in Friesland. Zij is al dertig jaar actief in de vakbondswereld. Ook is zij voorzitter van de kleinste bond van Nederland, de bond voor wielerprofessionals.
Van den Hoek's drijfveer is dat zij het belangrijk vindt, dat de vakbond een sterke positie heeft in het maatschappelijke en politieke krachtenspel.