Universiteit Maastricht

Persbericht
3 september 2002

200 studenten starten met nieuwe opleiding European Studies

Congres Universiteit Maastricht over toekomst van Europa

Op vrijdag 6 september a.s. organiseert de Universiteit Maastricht (UM) ter gelegenheid van de nieuwe studie European Studies een congres over de toekomst van Europa, getiteld "The Future of Europe: Challenges Ahead". Bijna 200 studenten zijn deze week begonnen aan de bacheloropleiding European studies, waar een interdisciplinaire benadering van de Europa problematiek centraal staat. Naast de bacheloropleiding gaat de Faculteit der Cultuurwetenschappen van de UM met ingang van september 2005 de masteropleidingen European Studies, European Public Affairs en een zogenoemd Research Master aanbieden. De nieuwe opleidingen zijn het antwoord van de Universiteit Maastricht op de steeds sterker wordende vraag naar een brede interdisciplinaire Europa-opleiding.

Vertrekpunt van de nieuwe studie is de paradox van het Europees project: samenwerking en integratie in een context van vaak zeer grote diversiteit en tegenstellingen. In het European Studies programma spelen geschiedenis, sociale, politieke en culturele wetenschappen dan ook een grote rol bij het verkrijgen van inzicht in de Europese diversiteit en de effecten daarvan op het eenwordingsproces van vandaag. Tezamen met de invalshoeken van de economische en juridische wetenschappen, die ook in het programma zijn ondergebracht, biedt European Studies een interdisciplinaire benadering die recht doet aan de complexiteit van de Europese werkelijkheid. De in Maastricht afgestudeerde European Studies academici met hun brede Europa-benadering zullen straks zeker gevraagd zijn bij overheden op uiteenlopende niveaus, bedrijfsleven , niet-gouvernementele organisaties en onderzoek- en adviesbureaus.

Het congres dat in het kader van European Studies wordt georganiseerd, is bedoeld voor ervaren Europa-watchers, wetenschappers en beleidsmakers, maar ook voor de kersverse 200 studenten, die een paar dagen eerder met hun opleiding zijn begonnen. De congresbezoekers zullen er de visie van Europa-onderzoekers kunnen vernemen, maar ook die van actieve deelnemers aan de Europese politieke praktijk. Tot de eerste categorie behoort prof.dr. G. Delanty van de Universiteit Liverpool die het concept van eenheid in verscheidenheid in Europa aan de orde zal stellen, evenals prof.dr. B. Kohler-Koch, verbonden aan het toonaangevende Center for European Social Research in Mannheim, die zal spreken over de transformatie van het bestuur in Europa. Praktijkman P. Defraigne, hoofd van het kabinet van Europees Commissaris P. Lamy zal de veranderende rol van de EU op het wereldtoneel toelichten. F.Timmermans tenslotte, namens het Nederlands parlement lid van de Conventie over de toekomst van de EU, zal ingaan op de verschillende toekomstscenario's voor Europa die momenteel volop in discussie zijn.

Noot voor de pers:
'The Future of Europe: Challenges Ahead', Maastricht, vrijdag 6 september 2002, La Bonbonniere, Achter de Comedie 1 09.30 - 17.00 uur. Meer informatie over European Studies verstrekt dr. Tannelie Blom, tel. 043 388 3312.
De afdeling Communicatie is bereikbaar op telefoonnummer 043 388 2044, buiten kantooruren op 06 2127 5612, of per email: pers@bu.unimaas.nl De persberichten staan op internet: www.pers.unimaas.nl