VROOM FUNDERINGSTECHNIEKEN

Vroom Funderingstechnieken Viert 40-Jarig Bestaan

Funderingsmachines op de Zaan vormen imposant decorstuk voor het Zaantheater

Vrijdag 6 september zal, ter opluistering van het 40-jarig jubileum van Vroom Funderingstechnieken uit Oosthuizen, een uniek transport over de Zaan plaatsvinden. Een reusachtig ponton met vier 'feestelijk opgetuigde' funderingsmachines wordt over de Zaan naar het Zaantheater gesleept en aldaar als een decorstuk voor het jubileumfeest afgemeerd.
Op het ponton staan een gerestaureerde Priestman Tijger heistelling met valblok uit de beginjaren '60 naast een boorstelling met betonpomp, een vouwstelling en een ministelling uit het nieuwe millennium.

Op zaterdag 7 september viert Vroom Funderingstechnieken met haar werknemers en relaties het 40-jarig jubileum in het Zaantheater. Het bedrijf wil die dag de funderingstechnieken anno 2002 vol in de spotlights zetten.
Heiers heten tegenwoordig funderingsspecialisten en werken met hightech machines. Naast het uitvoeren van traditioneel heiwerk met houten palen en prefab betonpalen, produceert Vroom diverse in de grond gevormde paaltypes. De DPA-paal, een in de grond gevormde grondverdringende betonpaal, is één van de nieuwe geavanceerde technieken. In totaal kan Vroom een groot assortiment verschillende paaltypes realiseren.

Vroom is in 1962 begonnen met het 'recht-op-en-neer' slaan van houten palen en daarvan getuigt de Priestman Tijger. Deze valt in het niet bij de funderingsmachines anno 2002, te weten een boorstelling met betonpomp, een vouwstelling en een mini-funderingsmachine voor respectievelijk de productie van betonschroefpalen, prefab betonpalen en stalenbuispalen. Het is een greep uit het assortiment machines waarmee Vroom Funderingstechnieken projecten realiseert en het zijn nog niet eens de grootste machines.

Vroom kwam al tweemaal eerder over de Zaan naar deze zichtlocatie. Eerst voor heiwerk bij de jachthaven Brouwer, later voor funderingswerk op dezelfde plek voor het Zaantheater. De derde maal om het 40-jarig jubileumfeest te vieren.
Vroom Funderingstechnieken biedt werk aan 145 werknemers en heeft 50 funderingsmachines in gebruik. De omzet voor 2002 wordt geschat op EURO 55 miljoen.

Voetnoot voor de redactie