ICT Automatisering NV


---
PERSBERICHT

Barendrecht, 6 september 2002
NETTOWINST EERSTE HALFJAAR 2002 ICT AUTOMATISERING EUR 1 MILJOEN

ICT Automatisering N.V. (ICT) heeft in de eerste helft van 2002 een nettowinst geboekt van EUR 1,0 miljoen, vergeleken met EUR 7,4 miljoen in de eerste helft van 2001. De winst per aandeel daalde in de eerste zes maanden van 2002 evenredig naar EUR 0,12. De omzet daalde in het eerste halfjaar van 2002 naar EUR 32 miljoen (2001: EUR 46,3 miljoen). De daling in omzet en resultaat is het gevolg van het aanhoudende zwakke economische klimaat, waardoor de investeringsbereidheid onder de afnemers van ICT laag is en projecten worden herzien of uitgesteld. De moeilijke marktomstandigheden zullen ook in de tweede helft van 2002 een rol blijven spelen, hoewel sommige markten in het tweede kwartaal stabilisatie of voorzichtige tekenen van herstel lieten zien. Op basis hiervan en door voortzetting van de stringente kostenbewaking verwacht de directie van ICT voor het gehele jaar 2002 een nettowinst van ten minste EUR 3,5 miljoen.

Toelichting resultaat
Toen vorig jaar de economische teruggang inzette, ondervond ICT door haar strategisch sterke positie bij klanten hiervan in de eerste helft van 2001 nog nauwelijks gevolgen. In het tweede halfjaar van 2001 leidde de dalende investeringsbereidheid als gevolg van de verslechterde marktomstandigheden tot uitstel en herziening van projecten. In het eerste kwartaal van 2002 bereikte de markt naar verwachting haar dieptepunt, waarna in het tweede kwartaal van 2002 op sommige markten stabilisatie optrad of voorzichtige tekenen van herstel zichtbaar waren. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een afvlakking van de daling van het bedrijfsresultaat, dat daalde tot EUR 1,2 miljoen in de eerste helft van 2002, wat respectievelijk een daling van 88,8% ten opzichte van eerste helft van 2001 en een daling van 67,3% ten opzichte van het tweede halfjaar van 2001 betekent. Deze daling wordt veroorzaakt door de combinatie van een lagere bezettingsgraad van professionals en prijsdruk. De omzet daalde in de eerste helft van 2002 met 30,7% tot EUR 32,0 miljoen ten opzichte van EUR 46,3 in dezelfde periode van 2001.

ICT heeft het in 2001 ingezette kostenbesparingsprogramma in de eerste helft van 2002 voortgezet, wat heeft geresulteerd in een daling van 13% van de bedrijfslasten. Hieraan hebben vooral de daling van de autokosten, het materiaalverbruik en uitbesteed werk en de overige kosten bijgedragen. De kosten van salarissen en sociale lasten daalden met 6% als gevolg van de gewijzigde samenstelling van het personeelsbestand, onder andere door de instroom van relatief onervaren jonge ICT professionals en de uitstroom van een aantal staffunctionarissen. De belastingdruk over de eerste helft van 2002 kwam uit op 31,9%.

Het eigen vermogen steeg met 4% tot EUR 32,0 miljoen ten opzichte van EUR 30,7 miljoen per ultimo 2001. De kortlopende schulden namen af met 34% tot EUR 14,2 miljoen. ICT beschikt over een zeer sterke balans, wat onder meer blijkt uit de solvabiliteitsratio, die verder verbeterde van 57,9% naar 68,1%. Ondanks de huidige moeilijke marktomstandigheden heeft ICT een positieve cashflow gegenereerd. De daling van de kaspositie is het gevolg van de uitkering van dividend en de afronding van de overname van Xirius, wat eveneens de verklaringen voor de afname van de kortlopende schulden zijn. Conform afspraak is het resterende belang van 30% van de in 1999 overeengekomen overname van Xirius per 1 januari 2002 overgenomen.

Personeel
Per 30 juni 2002 bedroeg het aantal medewerkers 959, ten opzichte van 1.012 per ultimo 2001. Het personeelsverloop bedroeg 10% op jaarbasis. Exclusief het effect van de afvloeiing van een aantal staffunctionarissen, als gevolg van de samenvoeging van een aantal segmenten tot de divisie ICT Solutions, zou het personeelsverloop 8% hebben bedragen. ICT is momenteel haar personeelsbestand kritisch aan het analyseren. Hierbij zal ICT haar personeelsbestand afzetten tegen haar marktpositie en het verwachte herstel en potentieel van deze markten. Bij de divisie ICT Solutions, die zich concentreert op vijf nauwkeurig gekozen marktgebieden, zullen activiteiten die buiten de gekozen marktfocus vallen worden afgebouwd.

Gang van zaken
Voor zowel de divisie ICT Embedded als de divisie ICT Solutions geldt dat de vorig jaar ingezette economische teruggang in toenemende mate de resultaten onder druk zetten. In het eerste kwartaal van 2002 verslechterden de marktomstandigheden verder en werd naar verwachting de bodem bereikt. In het tweede kwartaal trad op een aantal markten een voorzichtig herstel of stabilisatie op.

ICT Embedded
De omzet van ICT Embedded daalde in het eerste halfjaar van 2002 tot EUR 17,7 miljoen. Dit betekent een daling van 40% ten opzichte van het uitzonderlijke goede eerste halfjaar van 2001 en van 10% ten opzichte van de tweede helft van 2001.

Consumenten Systemen en Multi Media (CSMM)
De ontwikkeling binnen Consumenten Systemen en Multi Media (CSMM) houdt nauw verband met de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen, dat nog geen stabiel beeld laat zien. Bovendien kunnen afnemers, door de relatief korte ontwikkelcycli in dit segment, snel inspelen op achterblijvende cashflow ontwikkeling door R&D trajecten uit te stellen of af te blazen. Deze ontwikkelingen nopen tot een voorzichtige interpretatie van de indicaties die wijzen op herstel, die in het tweede kwartaal van 2002 zichtbaar werden. ICT heeft in de eerste helft van 2002 goede contacten gelegd, die in potentie na verloop van tijd tot nieuwe volwaardige partnerrelaties kunnen leiden. Daarnaast heeft ICT het afgelopen halfjaar een samenwerkingsverband met IRT afgesloten.

Gedistribueerde Systemen en Mechatronica (DSM)
Ook in het segment Gedistribueerde Systemen en Mechatronica (DSM) bleven de marktomstandigheden in het eerste halfjaar broos. Echter, door de lange ontwikkelcycli werd dit segment in mindere mate getroffen door de economische teruggang. In dit segment houden de bezuinigingen onder afnemers aan, maar zonder dat activiteiten in zijn geheel af of uitgesteld worden. Bij grotere afnemers binnen dit segment lijkt het dieptepunt gepasseerd en is er sprake van een lichte groei, maar onder de kleinere afnemers houdt de druk op investeringsbudgetten aan. ICT is in het eerste halfjaar een nieuwe samenwerkingsvorm met een afnemer gestart, waarbij een gezamenlijk opleidingsprogramma is opgezet.

ICT Solutions
De implementatie van de samenvoeging van de segmenten PSI (Professionele Systemen en Industrie), Telecom en Office tot de divisie ICT Solutions is in het eerste halfjaar conform verwachting afgerond. Binnen deze divisie richt ICT zich op het gehele software ontwikkelproces van informatiesystemen die een primair proces besturen of daarover informeren. Door de samenvoeging van de divisies in ICT Solutions wordt een compleet spectrum aan competenties geboden, waardoor ICT "linking pin" kan zijn tussen verschillende disciplines De omzet van de nieuw gevormde divisie ICT Solutions daalde met 15,3 % naar EUR 14,3 miljoen ten opzichte van de omzet over de eerste helft van 2001. Deze daling laat zich, behalve door aanhoudende teruggang op specifieke markten, verklaren door het effect van een hogere omzet door hoger materiaalverbruik en inhuur derden in de eerste helft van 2001. De marktgebieden waar ICT Solutions zich op concentreert (Telecom, Centrale Overheid, Verkeer & Vervoer, Industrie en Banken & Verzekeringen), hebben een verschillende ontwikkeling laten zien. De omzetdaling is in de eerste plaats toe te schrijven aan de verdere teruggang in de telecommunicatiemarkt, waarbij ook het verder terugbrengen van inhuur derden nog een extra omzetverlagend effect heeft gehad. Ook de voormalige Office activiteiten, welke zich binnen de nieuw gevormde divisie voornamelijk richten op de marktgebieden Centrale Overheid en Banken & Verzekeringen vallen, hebben een verdere achteruitgang laten zien. De markten Industrie en Verkeer & Vervoer hebben zich goed ontwikkeld. De zwakke marktomstandigheden hebben in de gehele ICT Solutions markt geleid tot prijsdruk. ICT Solutions heeft ondanks deze marktontwikkelingen verschillende commerciële successen geboekt. ICT Solutions heeft twee defensie gerelateerde opdrachten verworven en is benoemd tot preferred supplier bij het Rotterdamse Havenbedrijf. Daarnaast is de relatie met Holland Railconsult verder versterkt en zijn bij het segment Banken & Verzekeringen twee pilotprojecten op het gebied van "Mobile Payment" van start gegaan.

Dividend
Ingegeven door de sterke balans streeft ICT er de komende jaren naar minimaal het dividendniveau van 2001 aan te houden, onder de voorwaarde dat de gerealiseerde nettowinst deze ruimte biedt. Dit komt er op neer dat, als de winst het toelaat, tenminste EUR 0,48 per geplaatst aandeel van nominaal EUR 0,10 in contanten zal worden uitgekeerd.

Vooruitzichten
ICT heeft een sterke positie in de markten waarin zij actief is. Hierdoor is ICT in staat ten volle te profiteren zodra marktherstel optreedt. Echter, naar verwachting zullen de moeilijke marktomstandigheden ook in de tweede helft van 2002 aanhouden. ICT ziet in sommige markten stabilisatie of voorzichtige indicaties voor herstel, maar het moment en de mate waarin er daadwerkelijk herstel zal optreden is nog onzeker. ICT zal haar stringente beleid van kostenbeheersing in de tweede helft van 2002 verder voortzetten en, in navolging van de recent geïmplementeerde organisatiewijziging, de organisatie verder stroomlijnen. Op basis van deze ontwikkelingen verwacht ICT voor het gehele jaar 2002 een nettowinst van ten minste EUR 3,5 miljoen.

/ / / / / / / /

Profiel ICT
De activiteiten van ICT zijn onderverdeeld in de divisies ICT Embedded en ICT Solutions. ICT Embedded is marktleider op het gebied van embedded software, waar zij leverancier is van software gerelateerde diensten. ICT Solutions richt zich op het gehele software ontwikkelproces van informatiesystemen die een primair proces besturen of daarover informeren. De softwareontwikkeling betreft hoofdzakelijk klantspecifieke systemen. De projecten van ICT worden zowel in huis als op locatie van de opdrachtgever uitgevoerd. ICT opereert vanuit vijf vestigingen in Barendrecht, Eindhoven, Deventer, Almere, en Groningen.

Voor nadere informatie:

De heer A. Schot, directeur ICT Automatisering N.V., telefoon: 0180 646 000 Website: www.ict.nl

Bijlagen:

- geconsolideerde winst- en verliesrekening in EUR over eerste helft 2002
- geconsolideerde balans in EUR per 30 juni 2002 Zie het origineel http://www.ict.nl/ictnieuws/nieuws.shtml . Zie het origineel http://www.ict.nl .