Korps: Friesland, plaats: Fryslân 6-09-2002
Politieberichten van 5/9 (13.00) t/m 6/9 (07.00)

Drachten: inbraak berging
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een berging van de begraafplaats aan de Overstesingel. Het slot was geforceerd. Ontvreemd werd voornamelijk tuingereedschap. Aangifte is gedaan door een 58-jarige inwoner van Harkema.

Sneek: valse naam
Donderdag wilde de politie een 20-jarige inwoner van Sneek een bekeuring geven omdat hij bier dronk op de Prins Hendrikkade. In eerste instantie gaf de man een valse naam op. Dit werd al snel ontdekt. Hierop moest de man mee naar het bureau. Dit werd hem verschillende malen gevraagd. Hij werd diverse malen gewaarschuwd. Vervolgens raakte de man in gevecht met de politie, er ontstond een worsteling, waarop de politie in laatste instantie pepperspray heeft gebruikt, om de man alsnog mee te nemen naar het bureau. Hier bekende hij de feiten en is na verhoor heengezonden.

Drachten: eenzijdige aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 14.20 uur fietste een 44-jarige inwoner van Drachten over de Berglaan in de richting van de Drift, komend uit de richting van de Zuiderdwarsvaart. Ter hoogte van de kruising de Singel/de Greide ging de man onderuit. Naar eigen zeggen omdat het zadel van zijn fiets onderweg losgeschoten was. Door de val is de man met linkerbeenletsel overgebracht naar Nij Smellinghe. De fiets had lichte schade.

Drachten: aanrijding met letsel
Donderdag om 15.20 uur reed een 17-jarige inwoonster van Boornbergum met haar bromfiets in oostelijke richting over de M;L. Kingsingel. Een 91-jarige inwoner van Drachten stond te wachten met zijn fiets bij de oversteekplaats voor voetgangers, halverwege de straat. Vlak voordat de bromfietster hem passeerde reed de man de rijbaan op en werd daarbij geraakt. De man kwam ten val en brak daarbij vermoedelijk zijn linkerenkel. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, nadat bij hem door een toevallig passende arts eerste hulp was gegeven.

Wiuwert: politieauto total loss tijdens rit naar traumahlikopter Donderdag om 14.30 uur reed een 42-jarige politieman met optische en geluidssignalen over de Froonackerdyk richting Winsum, in verband met de melding van een traumahelikopter in Baard. Hier was een man van het dak afgevallen. De man is uiteindelijk, met een gebroken arm, overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De politie moest de afzetting verzorgen, zodat de heli veilig kon landen. Een 50-jarige automobilist uit de Knipe reed voor hem en remde af. De agent dacht dat de man hem had gehoord. Hierop wilde de politieman de inwoner van de Knipe inhalen via de linkerrijstrook. Juist op dat moment sloeg de man uit de Knipe linksaf een inrit in. De politiewagen week uit naar links, maar werd nog net geraakt aan de rechterachterzijde. Hierbij raakte de politiewagen een flinke steen, kreeg een lekke band, waarna de controle over het voertuig werd verloren. De auto draaide om zijn as, klapte tegen een boom en kwam vervolgens enkele meters verder in de berm tot stilstand. De politieman kwam met de schrik vrij. De man uit de Knipe verklaarde de politiewagen nooit te hebben gezien gehoord. De politiewagen moet als verloren worden beschouwd

Lemmer: aanrijding met letsel
Donderdag om 16.10 uur reed een 27-jarige automobilist uit Zwartsluis over het Lemsterpad, ter hoogte van de kruising met de Schokker. De auto werd niet opgemerkt door een 37-jarige bromfietser uit Lemmer, die geen voorrang gaf. De brommer reed tegen de auto, de bestuurder rolde over de motorkap, waarbij de voorruit sneuvelde. De brommer kwam tot stilstand tegen een betonnen paal. De Lemster is per ambulance, met vermoedelijk een gebroken sleutelbeen, overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: overschrijding constructiesnelheid
Donderdag om 10.55 uur werd een 19-jarige bestuurder van een bromscooter uit Leeuarden gecontroleerd op het Drachtsterplein. Hij viel op door zijn rijgedrag. Hierop is de bromscooter overgebracht naar het bureau. Daar draaide de brommer royaal boven de 2 Kw op de rollertestbank. Dit komt overeen met een constructie-snelheid van meer dan 80 km per uur. De man is hier eerder dit jaar ook al voor bekeurd. Bij een derde maal volgt inbeslagname.

Leeuwarden: autokraker aangehouden
Donderdag omstreeks 20.55 uur kreeg de politie een melding van een inbraak in een auto aan de Tjotterstraat. Met behulp van een getuige kon een 31-jarige Leeuwarder worden aangehouden. De man had diverse spullen in zijn mouw verstopt, zoals een autoradio. De man is overgebracht naar het bureau en later die avond, met een dagvaarding, weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Donderdag om 21.35 uur werd een 40-jarige automobilist uit Veenwouden gecontroleerd op de Willemskade. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 380 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Leeuwarden: man aangehouden
Donderdag omstreeks 22.25 uur kreeg de politie een melding dat bij een horecagelegenheid aan de Voorstreek een 42-jarige inwoner van Leeuwarden zich ophield met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Hierop heeft een aantal agenten, met kogelvrije vesten, de man in de zaak aangehouden. De man is meteen meegenomen naar buiten, waarin de broeksband een vuurwapen werd aangetroffen. Het wapen is in beslag genomen. Na onderzoek op het bureau bleek het uiteindelijk te gaan om een nepwapen.

Terwispel: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.30 uur zag de politie een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden met pech staan langs de Rijksweg A7. De man stonk naar drank en moest blazen. Hij blies 755 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Tevens bleek dat de man reed terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal.

Drachten: rijden onder invloed
Vrijdag om 02.25 uur werd een 22-jarige snorfietser uit Drachten gecontroleerd op de Staionsweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 515 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Drachten: aanhouding op de Kaden
Vrijdag omstreeks 03.30 uur kreeg de politie en melding dat een aantal mensen op de Kaden met messen zouden zwaaien. Ter plaatse stond een groepje van 20 personen. Een persoon, waarvan werd beweerd dat hij een mes bij zich had, is apart genomen. De man legde het mes op de grond neer. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Onderweg heeft hij nog tegen het interieur van de auto aangeschopt. Getuigen verklaarden dat twee mensen buiten ruzie hadden. Hierbij werd door de verdachte een dreigende houding, met een mes, aangenomen. Hierbij liep een persoon een wondje aan zijn vinger op. Aangifte is gedaan door een 19-jarige en een 23-jarige inwoner van Drachten.

Rottevalle: eenzijdige aanrijding met drank in het spel Vrijdag omstreeks 02.25 reed een 19-jarige automobiliste uit Rottevalle in de richting van Drachten. Tweehonderd meter voor de afslag naar hertenkamp/Arendswijk reed de vrouw door nog onbekende oorzaak de rechterberm in. Het voertuig vloog door de hoge snelheid de naastgelegen sloot in en gleed op de zijkant verder, alwaar het 30 meter verder weer de sloot over knalde en op de rechterzijkant terechtkwam. Het voertuig was totaal vernield. De vrouw, die bij kennis was, beweerde dat ze niet had gereden, maar iemand die er ondertussen vandoor was gegaan. De politie heeft betrokkene een bezoekje gebracht en deze wist de politie te overtuigen van het feit dat hij ten tijde van de aanrijding in bed had gelegen. Hierop werd de vrouw verdacht van rijden onder invloed. Ondertussen was de vrouw door de brandweer en ambulance uit het wrak gehaald en met onbekend letsel naar Nij Smellinghe gebracht. Daar is een bloedproef van de vrouw afgenomen. Het bureau ongevalanalyse is ter plaatse geweest om het ongeval te onderzoeken.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272