Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Horeca is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

06-09-2002

Horecaconflict verhardt zich

CNV Horeca en FNV Horecabond gaan op onder meer het terrein van arbeidsmarktbeleid en scholing het overleg met horecawerkgevers Koninklijke Horeca Nederland (KHN) opschorten. Dit is vandaag aan het landelijk bestuur van KHN in een brief medegedeeld. De werkgevers hebben vakbond De Unie benaderd voor een horeca-cao, terwijl die tot nu toe geen onderhandelingspartij is. Hiermee verhardt het conflict zich en zijn bonden genoodzaakt de acties voort te zetten.

CNV Horeca en FNV Horecabond vinden dat door het benaderen van de Unie voor een cao, de horecawerkgevers het vertrouwen dusdanig schaden, dat bonden geen andere mogelijkheid hebben dan het overleg in de bedrijfstak op te schorten. Het gaat dan om overleggen waar de werkgevers baat bij kunnen hebben, zoals arbeidsmarktbeleid. Er worden ook geen besluiten meer genomen in fondsen zoals scholingsfondsen, waarin naast KHN alleen CNV en FNV vertegenwoordigd zijn.

De bonden concluderen dat werkgevers blijkbaar hebben bedacht dat als de onderhandelingspartners - die de belangen van het gros van de 300.000 horecawerknemers vertegenwoordigen - niet akkoord gaan met de werkgeverseisen, ze maar een bond benaderen die geen draagvlak heeft onder horecawerknemers en die tot nu toe daarom ook geen onderhandelingspartij is.
Door hun vaste partners in de steek te laten en tegen betaling van de werkgeversbijdrage naar buitenstaanders te gaan, plegen werkgevers overspel waarvan betrokken bonden de dupe zijn. Maar erger nog: ook het belang van de werknemers wordt zo totaal genegeerd, want die hebben het eindbod afgewezen.
Vanmiddag worden de acties voortgezet in Utrecht, daar is Hans Wegman bij aanwezig, vakgroepcoördinator van CNV Horeca.

Houten, 5 september 2002

Nadere inlichtingen:

John Toxopeus, onderhandelaar CNV Horeca:
kantoor: 030 - 6348 323
Nancy Abelskamp, persvoorlichter CNV Horeca:
kantoor: 030 - 6348 242