FNV

Acties in de horeca!

Blijkbaar vinden de werkgevers een goede CAO voor de circa 300.000 werknemers in de horeca geen prioriteit.

Het eindbod van de werkgevers, waarbij een loonsverhoging alleen geldt voor diegenen die exact het CAO-loon verdienen, is voor de bonden onbespreekbaar. Nu is het zo dat het gros van de werknemers in de horeca meer verdient dat dit `boekjesloon'.

Terwijl de kosten voor levensonderhoud fors stijgen wordt met dit eindbod het merendeel van de werknemers uitgesloten van een loonsverhoging. Dat werknemers er in koopkracht op achteruitgaan is onacceptabel. Vooral gezien de flinke prijsverhogingen die de horecawerkgevers zelf doorvoeren.

Door het afbreken van het CAO-overleg zijn er nu ook geen afspraken over belangrijke arbeidsvoorwaarden zoals pensioenen, verlofregelingen, scholing en arbeidstijden.

De horeca werkt niet zonder CAO
Om dit nogmaals duidelijk te maken ontvangen alle werkgevers in de horeca aanstaande maandag een brief van de beide horecabonden waarin de start van de acties wordt aangekondigd. De acties, die vanaf maandag in het hele land gaan plaatsvinden zijn verrassingsacties.

De bonden hopen dat de werkgevers komende weken tot inzicht komen en de CAO-gesprekken zullen hervatten. De horeca draait immers op goede werknemers die een goede CAO verdienen.