Gemeente Ede

Waardering voor vertrekkend bestuurslid Heideweek Ede: W.A. van Mieghem lid in Orde van Oranje Nassau

De heer W.A. van Mieghem wordt op vrijdag 6 september 2002 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester R.C. Robbertsen van de gemeente Ede zal hem de versierselen opspelden die bij deze koninklijke onderscheiding horen. De heer Van Mieghem (69) ontvangt de onderscheiding vooral voor zijn inspanningen voor de Heideweek in Ede. Hij is 25 jaar lang lid van het Stichtingsbestuur. De uitreiking vindt plaats tijdens zijn afscheid als bestuurslid van de Stichting Heideweek Ede.

Inzet als vrijwilliger
De heer Van Mieghem was tot 1994 werkzaam als beheerder van het logeergebouw/hotel van een landbouwschoolcomplex in Ede. Daarnaast was hij actief op verschillende terreinen. Zo was hij bij de Manege Zonder Drempels in Bennekom een aantal jaren onbezoldigd beheerder van de keuken en de horeca. Hij was jarenlang assistent bij de scoutinggroep Tarcisius en hij zorgde ervoor dat de druk bezochte jaarlijkse tentoonstelling van de Edese Pluimvee Vereniging in zijn schoolgebouw werd gehouden.

Hofhouding Heidehoogheden
De belangrijkste nevenactiviteit van de heer Van Mieghem is zijn bestuurslidmaatschap van de Stichting Heideweek Ede. Al vanaf 1977 maakt hij deel uit van deze stichting die jaarlijks in de laatste week van augustus de bekende Heideweek organiseert.

Het bestuurslid Van Mieghem is belast met de hofhouding. De commissie hofhouding selecteert jaarlijks de Heidekoningin en de Heideprinses. Vanaf het moment van de kroning in de maand september tot aan de ontkroning een jaar later worden de Heidehoogheden begeleid door de commissie. De heer Van Mieghem is tijdens zijn 25-jarig bestuurslidmaatschap als eerstverantwoordelijke de drijvende kracht van deze commissie geweest. Hij verzorgt en ondersteunt de Heidehoogheden en tijdens de Heideweek begeleidt hij deze twee dames van s morgens vroeg tot s avonds laat. Hij begeleidt ook de optredens van de Heidehoogheden buiten Ede. Hij bereidt de Heidekoningin en
-prinses voor op hun functie, ondersteunt en adviseert hen gedurende het hele jaar en zorgt ervoor dat de hoogheden waardige vertegenwoordigers zijn van de gemeente Ede.

Andere activiteiten
Naast zijn Heideweek-activiteiten is de heer Van Mieghem sinds 1980 lid van het bestuur van het Comité Belgen Ede. Dit comité zorgde er van 1980 tot 1996 voor dat Belgische oud-vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog, die in de periode 1914-1918 onderdak in Ede vonden, jaarlijks een weekeinde lang in Ede werden ontvangen en verzorgd. Vanaf 1996 gaan leden van het comité op bezoek in België in verband met de hoge leeftijd van de oud-vluchtelingen.

Verder is W.A. van Mieghem sinds 1979 vrijwilliger bij de VVV Ede/Streek-VVV Zuid-West Veluwe. Wekelijks bevoorraadt hij de 11 kantoren in de VVV-regio Veluwe Vallei in de gemeenten Ede, Wageningen, Barneveld en Scherpenzeel. Hij beplakt de evenementenpanelen bij de borden Welkom in Ede aan de invalswegen, biedt hulp bij de verspreiding van de Recreatiekrant en verricht diverse hand- en spandiensten.

In 1997 ontving de heer Van Mieghem voor zijn verdiensten de gemeentelijke erepenning van Ede.

technische realisatie:
Terrazur