Gemeente Hoorn


Reactie op uitspraken parlementaire enquete bouwfraude

Persbericht d.d.: 6 september 2002

Vandaag heeft de parlementaire enquêtecommissie in haar onderzoek naar omvang en gevolgen van bouwfraude een aantal getuigen gehoord van het bouwbedrijf Koop Tjuchem. Het betreft hier achtereenvolgens dhr. K. Schuitemaker, dhr. F. Veerman en de heer H. Koop. Tijdens de ondervraging van de heer Schuitemaker is de gemeente Hoorn enkele keren ter sprake gebracht, mede in relatie tot door Koop gefinancierde reizen naar Boedapest en Malakka.

De gemeente Hoorn heeft moeten constateren dat door de ondervraging en successievelijk de samenvatting van de NOS-verslaggeefster een onjuist beeld kan zijn ontstaan over rol en betrokkenheid van de gemeente Hoorn. De gemeente Hoorn hecht er derhalve aan het volgende te benadrukken:

Hoorn onderhoudt al sinds 1989 een stedenband met Malakka waarbij naast vriendschappelijke en culturele betrekkingen ook geprobeerd is zakelijke contacten over en weer op te bouwen.

De burgemeester van Hoorn is nooit in gezelschap van een van voornoemde getuigen noch naar Boedapest, noch naar Malakka, noch naar enige andere bestemming geweest. De reizen die de burgemeester in het kader van de stedenband Malakka-Hoorn heeft gemaakt zijn altijd gefinancierd uit gemeentelijke en eigen middelen.

De reis naar Malakka in 1993, waaraan hedenochtend in de parlementaire enquetê werd gerefereerd, betreft een reis in het kader van voornoemde stedenband. Deze reis werd georganiseerd naar aanleiding van een voetbaltoernooi van ambtenaren uit de steden Malakka, Kuala Lumpur, Lissabon en Hoorn. Deelnemende ambtenaren hebben een deel van de reis zelf betaald, een deel is door de gemeente gesubsidieerd en een ander deel is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van bedrijven die belangstelling toonden in contact te komen met hun counterparts in Maleisië, tenslotte een van de doelstellingen van de stedenband met Malakka.

Afgelopen maart heeft de gemeente Hoorn, mede naar aanleiding van de uitzending van het tv-programma Zembla, aangifte gedaan tegen één van haar ambtenaren. Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek ter hand genomen maar tot op heden heeft het OM niet aannemelijk kunnen maken dat deze ambtenaar zich schuldig heeft gemaakt aan het aannemen van giften in ruil voor wederdiensten.

In het kader van de parlementaire enquête is gesproken over een zogenaamde `groep van 8'; acht aannemers die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan illegale prijsafspraken. Vast staat dat de gemeente Hoorn met enkele van deze aannemers zaken heeft gedaan en nog doet. Het college van b&w heeft in haar vergadering van 3 september j.l. besloten een intern onderzoek in te stellen naar mogelijke benadeling door deze prijsafspraken. Dit besluit is gisteravond aan de commissie bestuur en middelen medegedeeld.

---
Laatste wijziging deze pagina: 9 september 2002