Gemeente Tilburg

16-9-2002
Eerste stap gezet voor Ontwikkelings Maatschappij Tilburg (OMT) College stemt in met startnotitie

Het college heeft op 6 september jl. ingestemd met de startnotitie Ontwikkelings Maatschappij Tilburg. Dit is een instrument voor de herontwikkeling van binnenwijkse bedrijventerreinen. In de startnotitie zijn de doelstellingen, ambities en de 'marsroute' opgenomen voor de ontwikkeling van de OMT.

Herontwikkelen bestaande stad
In het Algemeen Beleidsplan van het college is opgenomen dat er een zoveel mogelijk gebruik zal worden gemaakt van bouwmogelijkheden in de bestaande stad. De gemeente staat daarmee voor de opgave om delen van de bestaande stad te herontwikkelen. Gezien de financiële en inhoudelijke problematiek daarvan en de noodzakelijke samenwerking met marktpartijen is het noodzakelijk om daarvoor een adequaat instrumentarium te ontwikkelen.

Revitalisering en herontwikkeling bestaande bedrijventerreinen In het verlengde van deze wens tot 'inbreiding' heeft het college ook aangeven dat zwaarder ingezet moet gaan worden op de revitalisering en herontwikkeling van verouderd bedrijfsmatig vastgoed op de bestaande (binnenwijkse) bedrijventerreinen. Doelstelling daarbij is dat deze terreinen zodanig herontwikkeld worden dat zij aantrekkelijk worden voor kantoren, kleinschalige en hoogwaardige bedrijven. Deze terreinen worden daarbij beter ingepast in het stedelijke gebied.

OMT: ontwikkelingsinstrument
Als instrument voor de ontwikkeling van deze binnenwijkse bedrijventerreinen wil het college de Ontwikkelings Maatschappij Tilburg (OMT) opzetten, die in samenwerking met marktpartijen de herontwikkelingstaakstelling gaat uitvoeren.
Als eerste stap wordt de haalbaarheid van de OMT onderzocht en wordt op basis van de resultaten daarvan een businessplan opgesteld. Het ligt in de bedoeling dat in maart 2004 de haalbaarheid in beeld is gebracht en dat het businessplan is afgerond.