Technische Universiteit Delft

Intreerede

Stedebouwkunde
6 september 2002 | 16.00 uur
Prof.dr.ir. V.J. Meyer | faculteit bouwkunde

Ontwerpen voor de stad - een publieke zaak
Stedebouwkundig ontwerpers staan midden in en nemen actief deel aan een publiek debat, hun producten - stedebouwkundige ontwerpen - zijn onderwerp van een publiek debat.
Een dergelijk publiek debat en de besluitvorming door het openbaar bestuur veronderstelt dat er een collectieve notie bestaat over het publieke belang in het stedebouwkundig ontwerp.
Deze notie is in de loop der tijden steeds aan verandering onderhevig geweest en dwingt de stedebouwkundige regelmatig de bakens te verzetten. Tegelijk is de stedebouwkundige zelf een toonzetter en richtinggever ten aanzien van de vraag HOE de bakens verzet moeten worden. In de huidige tijd speelt opnieuw de discussie volop over de vraag wat eigenlijk het publieke belang is in het stedebouwkundig ontwerp. De maatschappelijke rol van stedebouwkundigen is niet om hierbij niet een afwachtende houding aan te nemen, maar om richting aan dit debat te geven met hun ontwerpen en het verrichten van ontwerpend onderzoek.
Drie zaken blijken in de loop der tijden steeds weer van fundamenteel belang te zijn in de formulering van het stedebouwkundig ontwerp als een publieke zaak:

- de relatie tussen de compositie van de stadsplattegrond en de eigenaardigheden en bewerking van het grondgebied;

- de structurering, vormgeving en materialisering van de openbare ruimte (inclusief de infrastructuur van verkeer, waterhuishouding, etc);

- de vorm en maatvoering van de uit te geven kavels, in relatie tot de mogelijkheden voor gebruik en bebouwing van de kavels. Deze drie zaken afzonderlijk, maar vooral de samenhang ertussen veronderstellen een technische en wetenschappelijke deskundigheid om als ontwerper en als discipline een innoverende rol te blijven spelen in het maatschappelijk debat over de inrichting van stad en land.

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Communicatie & Marketing Groep / TU Delft
tel.: 015 2785454
fax.: 015 2781855
GSM: 06 20408176