Openbare Bibliotheek Oss

26 augustus 2002

Leren kun je overal

De jaarlijkse Week van het leren is van 6 tot en met 14 september. Deze internationale campagne wordt dit jaar in Nederland en ook in Oss voor de derde keer gevierd. We zeggen hier met recht gevierd, want er zijn in Nederland meer dan 180 organisaties die festiviteiten opzetten tijdens deze Week van het leren.

Om interessante en plezierige dingen te leren kunt u ook hier in de regio terecht. In het kader van de Week van het leren laten de Bibliotheek Oss, ROC de Leijgraaf, het RIGOM, het Maasland Gilde, de Volksuniversiteit, de Vrouwenschool en het Internationaal Vrouwen Centrum zien op welke manieren je allemaal kunt leren.

Samen organiseren ze gezellige en informatieve festiviteiten op de weekmarkten en in het gemeentehuis. Ook worden politici en andere Osse prominenten op dinsdagavond 10 september aan de tand gevoeld tijdens een quiz in de bibliotheek. Zij onderwerpen zich aan een 'kennistest' en kunnen demonstreren wat ze allemaal al weten en kennen en wat er nog te leren valt.
Daarnaast zetten deze instellingen hun deuren open voor belangstellenden die alvast de sfeer willen proeven. De website http://wvhloss.cjb.net geeft daarover informatie.

Het doel van de activiteiten van de Week van het leren is om (vooral) volwassenen de vele mogelijkheden voor het leren te laten zien. Leren is namelijk niet alleen maar op school rekenen en taal oefenen. Leren doe je bijvoorbeeld om met je (klein)kinderen te kunnen internetten, om op vakantie in het Frans dat leuke dingetje te kopen, of om 's avonds in de harmonie mee te kunnen spelen. Dat je leren niet alleen op school doet, en dat leren heel erg leuk kan zijn, wordt ook nog eens benadrukt door de landelijke EVC- conferentie in Amersfoort. EVC (elders verworven competenties) is een moeilijke afkorting om te zeggen dat het er niet om gaat wáár iemand heeft geleerd: in een opleiding of in een cursus, in betaald werk of in vrijwilligerswerk of door maatschappelijke activiteiten.

Het gaat erom wat iemand kán! Daarover gaat de conferentie op 6 september, waar onder andere voormalig volleybalinternational Ron Zwerver zijn verhaal vertelt.

Evenals uit andere plaatsen in Nederland zijn er ook uit Oss enthousiaste leerders genomineerd voor de landelijke prijs van de meest enthousiaste leerder. De winnaars worden op 6 september bekend gemaakt en krijgen hun prijs uitgereikt. In de Week van het leren zijn er in Oss diverse activiteiten om het publiek te laten zien dat de uitspraak 'leren kun je overal' echt waar is.