Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


Datum: 6 - 15 september 2002

Internationale campagne Week van het leren

Van 6 tot en met 15 september vindt de jaarlijkse Week van het leren plaats. De Week van het leren is een internationale campagne en wordt dit jaar in Nederland voor de derde keer gehouden. Er zijn in Nederland meer dan 180 organisaties die activiteiten opzetten tijdens deze Week van het leren. Het doel van die activiteiten is om (vooral) volwassenen de vele mogelijkheden voor het leren te laten zien. Dat leren niet alleen op school thuis hoort, wordt ook nog eens benadrukt door de landelijke EVC-conferentie, die op 6 september in Amersfoort plaats vindt. EVC (eerder verworven competenties) wil zeggen dat het niet gaat om wáár iemand heeft geleerd: in een opleiding of in een cursus, in betaald werk of in vrijwilligerswerk of door maatschappelijke activiteiten. Het gaat om wat iemand kán! Daarover gaat de conferentie, waar onder anderen door drs. Mieke Gelderloos, adviseur IVIO-Advies en mevrouw Lies Graafsma, hoofd IVIO-Advies, een workshop wordt verzorgd. Deze workshop laat zien hoe arbeidsintermediairs, zoals uitzendbureaus en reïntegratiebedrijven, gebruik kunnen maken van EVC. In opdracht van Uitzendbureau Start heeft IVIO voor twee functies de EVC-werkprocessen en het instrumentarium ontwikkeld. Doel was het ontbreken van diplomas bij werkzoekenden te ondervangen en mensen te plaatsen die eerder niet goed plaatsbaar leken. In deze workshop ligt het accent op het gebruik van EVC bij de heel praktische toeleiding naar werk. Kort voor de Week van het leren verschijnt in de AO-reeks een boekje met als titel Geleerd zonder diplomas, geschreven door de workshopleidster. Het AO maakt duidelijk dat iedereen beschikt over verborgen talenten, maar geeft ook aan hoe die boven water te krijgen zijn.

Meer informatie over de IVIO-workshop kunt u verkrijgen bij: IVIO-Advies, Lies Graafsma, telefoon: 0320 229931, e-mail: info@ivio.nl
Het AO Geleerd zonder diplomas is te bestellen bij: AO BV, Bronsweg 7, 8211 AL Lelystad, telefoon: 0320 286981 of per e-mail: info@actueleonderwerpen.nl.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl