Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Grensarbeider en de AWBZ-verzekering

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-CB-U-2308856

6 september 2002

In reactie op de brief van 2 augustus 2002 van de heer G.J.C. Essers van FNV-European Employment Services, raadsman van de heer Tj. Speiard, deel ik u het volgende mede.
Naar aanleiding van een eerdere brief van de heer Essers heeft mijn ambtsvoorganger een uiteenzetting gegeven omtrent de Algemene Wet Bijzondere Ziektekostenverzekering (AWBZ). Hierbij wil ik dan ook verwijzen naar de brief van 15 juli jongstleden (DBO-CB-U-2293823) die ik als bijlage meezend.

Het volgende wil ik er nog aan toevoegen.
De heer Essers brengt de problematiek van de grensarbeider onder de aandacht. Mijn ambtsvoorganger heeft u toegezegd zich hierover nader te beraden. Hiertoe is onder meer begin januari van dit jaar het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gevraagd om een uitvoeringstoets naar de mogelijkheden om andere categorieën van personen toegang te geven tot de vrijwillig voortgezette AWBZ-verzekering.
Inmiddels heeft zowel het CVZ, als de SVB, hierover advies uitgebracht, zodanig dat ik de beleidsvoorbereidende werkzaamheden kan voortzetten. Bij deze uitwerking komen vanzelfsprekend de casus en de argumenten die de heer Essers in zijn brieven onder de aandacht brengt, aan de orde.

Aangezien de uitwerking van deze complexe materie tijd vergt, kan ik in dit stadium nog niet in concreto aangeven of in wetgevende zin kan worden voorzien in de oplossing, zoals de heer Essers die voorstelt. Begin volgend jaar hoop ik de gedachtevorming afgerond te hebben.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. Eduard J. Bomhoff

Reactie op verzoekschrift inzake AWBZ-verzekering gezinsleden 1. Reactie op verzoekschrift inzake AWBZ-verzekering gezinsleden Kamerstuk, 15-7-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18308 .