Inspectie voor de Gezondheidszorg


DEELONDERZOEK IGZ NAAR DOOD BABY IN UMCU AFGEROND

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft haar onderzoek afgerond naar de gebeurtenissen bij de interventie-ingreep met dodelijke afloop aan het hart van een baby in het Universitair Medisch Centrum Utrecht op 1 maart 2001. Over het beloop ná de ingreep vindt nog nader onderzoek plaats.

De inspectie komt tot de conclusie dat de kindercardiologen niet in alle opzichten zorgvuldig hebben gehandeld. Toch ziet de inspectie op dit moment - vanuit haar specifieke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zorg - geen reden om het handelen van één of meer betrokken personen voor te leggen aan het Regionaal Tuchtcollege. De kans op herhaling is klein en de betrokkenen hebben het verwijtbaar zijn van hun onprofessionele houding voldoende onderkend. Intussen hebben de ouders van de baby de mogelijkheid om ten aanzien van het gevoerde medisch inhoudelijk beleid een klacht in te dienen bij de Klachtencommissie van de betrokken zorginstelling en / of een klacht in te dienen bij het Regionaal Tuchtcollege tegen de betrokken artsen.

De inspectie heeft verder besloten om het beloop na de interventie-ingreep aan een nader onderzoek te onderwerpen. Aanleiding hiervoor waren opmerkingen van de betrokken behandelaars over deze periode van de behandeling tijdens door de inspectie gevoerde gesprekken.

De aanpak van de organisatorische problematiek door de Raad van Bestuur van het UMCU wordt door de inspectie nauwgezet gevolgd.

klik hier voor het eindrapport van de IGZ inzake overlijden Charlotte Floor