Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 06-09-2002

Patiëntvriendelijke voorbereiding op operatie

Begin september start in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) een nieuwe polikliniek voor mensen die in het OLVG geopereerd worden. Deze polikliniek zorgt ervoor dat de voorbereiding op de operatie vlotter verloopt en minder belastend is voor patiënten. Naar verwachting zijn de bijkomende voordelen dat de wachtlijsten korter gaan worden en dat de opening van deze polikliniek een kostenbesparend effect zal hebben.

Het OLVG heeft op maandag 2 september op haar locatie Oosterpark een nieuwe polikliniek geopend. Een anesthesioloog onderzoekt hier alle patiënten die gepland staan voor een operatie. Een gespecialiseerd verpleegkundige licht de patiënten uitgebreid voor over anesthesie. De nieuwe polikliniek zorgt voor een betere voorbereiding van patiënten. Naast de mondelinge voorlichting over anesthesie ontvangen patiënten hierover een folder. Vanzelfsprekend krijgen patiënten ook de gelegenheid om vragen te stellen. Op de locatie Prinsengracht is al enige ervaring opgedaan met deze vorm van voorbereiding op een operatie. Beide locaties hanteren dezelfde werkwijze. De komst van deze polikliniek betekent een kwaliteitsverbetering in de zorg aan patiënten.

Wachtlijsten korter
Omdat het merendeel van de onderzoeken voorafgaand aan een operatie voortaan poliklinisch wordt gedaan, en niet wanneer patiënten zijn opgenomen, wordt een vermindering van de totale opnameduur van patiënten verwacht. Bovendien is de verwachting dat in de toekomst steeds meer patiënten die voor operatie worden opgenomen nuchter, dat wil zeggen met een lege maag, naar het ziekenhuis komen. Daardoor kunnen patiënten nog dezelfde dag geopereerd worden. In de oude situatie kwamen patiënten vaak een of meerdere dagen voor de operatie al voor opname in het ziekenhuis.
Door de nieuwe werkwijze kan de operatiekamer efficiënter worden benut.
Vermindering van ligdagen en efficiënter gebruik van de operatiekamer zullen naar verwachting een positief effect op de wachtlijsten hebben.

Kostenbesparend effect
Door de komst van deze nieuwe polikliniek zijn de onderzoeken van de verschillende betrokken specialisten beter op elkaar afgestemd. Het doen van dubbel onderzoek en dubbele consulten zullen tot het verleden behoren. Voor patiënten is de nieuwe werkwijze minder belastend. Bijkomend voordeel is dat dit een kostenbesparend effect zal hebben.