Leefbaar Nederland

Fractie Leefbaar Nederland
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

vrijdag 6 september 2002

PERSBERICHT

Leefbaar Nederland eist opheldering mogelijke HIV-besmetting

Leefbaar Nederland reageert geschokt op het bericht dat het Medisch Centrum Alkmaar mogelijk patiënten heeft besmet met hepatitis B, C, HIV of tuberculose. Dick Jense, woordvoerder Volksgezondheid voor Leefbaar Nederland, heeft daarom in schriftelijke vragen opheldering geëist van de minister over de mogelijke besmettingen.

"Het is toch ongelooflijk dat mogelijk 200 patiënten zijn besmet met een virus omdat bepaalde apparatuur niet op de juiste wijze is gedesinfecteerd? Daar zijn toch voorschriften voor? Je zal maar als patiënt binnenkomen voor een luchtwegonderzoek en daarna te horen krijgen dat je misschien per ongeluk besmet bent", reageert Jense verontwaardigt. Hij vraagt de minister om opheldering.

Zo vraagt Jense zich af of de schoonmaakvoorschriften voor ziekenhuizen nog wel toereikend zijn. Tevens vraagt hij de minister welke maatregelen de minister wilt nemen om zulke excessen in de toekomst te voorkomen.


----- einde persbericht -----

Voor meer informatie kunt contact opnemen met:

Dick Jense (06-18305918)
Manon van Heems, voorlichter (06-51997218)
Voorlichter/ Beleidsmedewerker
Tweede Kamer Fractie Leefbaar Nederland
070-3185584
06-51997218

Bijlage:

Kamervragen

Schriftelijke vragen van het lid Jense (LN) aan de minister van VWS over de besmetting in Medisch Centrum Alkmaar.


1. Bent u op de hoogte van de mogelijke besmetting van vele (200) patiënten van het Medisch Centrum Alkmaar? ( Teletekst pagina 113, 6 september 2002)


2. Klopt de informatie dat de besmetting mogelijk bestaat uit hepatitis b of c, HIV of tuberculose?


3. Bent u met ons van mening dat het hier een bijzonder ernstig bedrijfsongeval betreft?

4. Kunt u aangeven onder welke omstandigheden deze besmetting heeft kunnen plaatsvinden?

5. Zijn u andere gevallen van besmetting bekend in Nederlandse ziekenhuizen die zijn ontstaan door onvoldoende reiniging van machines en andere ziekenhuisapparatuur?

6. Welke maatregelen denkt de minister op de kortst mogelijke termijn te ondernemen teneinde aan de situatie in het Medisch Centrum in Alkmaar een einde te maken?

7. Bent u van mening dat de schoonmaakvoorschriften voor ziekenhuizen toereikend zijn? Zo ja, waarom wel? Zo nee, waarom niet?

8. Welke maatregelen bent u voornemens te nemen om zulke excessen in de toekomst te voorkomen?