Gemeente Utrecht

Gezamenlijke ontwikkeling bevoorradingsplan binnenstad

De gemeente Utrecht, verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de Kamer van Koophandel Utrecht (KvK Utrecht) gaan samen een Bevoorradingsplan voor de binnenstad van Utrecht ontwikkelen. Partijen hebben daartoe vandaag een intentieverklaring ondertekend. Het Bevoorradingsplan heeft tot doel op korte termijn problemen van de bevoorrading van bedrijven in het stadscentrum op te lossen en de overlast zoveel mogelijk te beperken. Ook het Platform Binnenstad Utrecht (PBU) heeft de intentieverklaring ondertekend en ondersteunt namens ondernemers in het centrum de totstandkoming van het plan.

De binnenstad van Utrecht is de laatste jaren aantrekkelijker en leefbaarder gemaakt, onder andere door het instellen van een voetgangersgebied en door de binnenstad voor autoverkeer te compartimenteren. Hierdoor, en door de openstelling van de HOV-busbaan door de binnenstad, is de bevoorrading van ondernemingen in het centrum lastiger geworden. Daarnaast veroorzaakt de bevoorrading van de binnenstad soms ook overlast. Zowel de vervoerders/leveranciers als bewoners, ondernemers en bezoekers hebben behoefte aan duidelijke richtlijnen voor het bevoorradingsverkeer van, naar en in de binnenstad. Het Bevoorradingsplan Binnenstad Utrecht zal hierin voorzien.

In het bevoorradingsplan zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:


- laad- en losfaciliteiten,


- routes van, naar en in de binnenstad,


- de tijden dat vrachtverkeer het voetgangersgebied in mag (venstertijden), en


- de rol van stadsdistributiecentra (centra waar vervoerders goederen voor en uit de binnenstad afleveren en ophalen waarna het distributiecentrum het transport naar of uit de binnenstad verzorgt).

In de vandaag ondertekende intentieverklaring zijn de randvoorwaarden en uitgangspunten opgenomen die bij het opstellen van het Bevoorradingsplan worden gehanteerd. Het streven is het bevoorradingsplan begin 2003 voor behandeling in de gemeenteraad te kunnen aanbieden.

Utrecht, 6 september 2002