Nieuw-Vlaamse Alliantie


Stapt Agalev uit regering of wordt ze eruit gezet? Klacht tegen eigen regering overschrijdt grenzen van politiek fatsoen (06/09/02)

Zaterdag dienen mensen onder leiding van Bomspotting over heel Vlaanderen klacht in tegen de Belgische regering vanwege de illegale opslag van kernwapens op Kleine Brogel. De Belgische staat maakt zich schuldig aan de voorbereiding van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid en legt daarbij het internationaal recht naast zich neer. Vanuit het 'Nooit meer oorlog'-ideaal bepleit de N-VA een totaal verbod op de productie, opslag of handel in ABC-wapens (nucleaire, biologische of chemische wapens) in Vlaanderen. Daarom steunt de N-VA de acties van Bomspotting, o.a. de parlementsleden Frieda Brepoels, Jan Loones en Kris Van Dijck nemen deel aan de actie van morgen.

De N-VA roept Agalev en SP.A op om nu eens daad bij woord te voegen in plaats van hypocriet mee te betogen en verder geen poot uit te steken in de paars-groene regering.

Vandaag kondigt Agalev aan dat haar mandatarissen deelnemen aan de actie van morgen en bij de politie strafrechtelijke klacht indienen tegen de regering.

Een strafrechtelijke klacht tegen de regering-Verhofstadt is méér dan een publieke motie van wantrouwen. De N-VA steunt Agalev in haar actie maar verwacht dat de groene partij dan ook als logische gevolgtrekking opstapt uit deze regering. Het kan immers toch niet de bedoeling zijn dat de groenen strafklacht indienen tegen een regering waarvan ze zelf deel uitmaken?

Als Agalev niet zelf opstapt moet premier Verhofstadt maar de conclusies trekken en de groenen uit de regering zetten. Met een strafrechtelijke klacht worden zelfs de grenzen van de zogenoemde open debatcultuur ver overschreden. Een strafrechtelijke klacht tegen een regering waarvan jezelf deel uitmaakt: onuitgegeven.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Kris Van Dijck, Vlaams Parlementslid, Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---