Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

stap naar vertrouwen

Nieuwe Raad van Toezicht IJsselmeerziekenhuizen stap naar vertrouwen

Minister Bomhoff vindt dat de eerst volgende stap gericht moet zijn op het herstel van vertrouwen tussen betrokken partijen bij de problemen rond de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Een benoeming van een nieuwe Raad van Toezicht die kan rekenen op noodzakelijk draagvlak is deze eerste stap. De burgers in de regio moeten er namelijk op kunnen rekenen dat er een zorgvuldige besluitvorming plaatsvindt over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen.

Minister Bomhoff stuurt vandaag het rapport van de Commissie Kraaijeveld naar het parlement. Deze commissie heeft in opdracht van de vorige minister van VWS aanbevelingen gedaan over de organisatie van de IJsselmeerziekenhuizen, met name over de locatie Emmeloord. De commissie Kraaijeveld is tot de conclusie gekomen dat de situatie op de locatie Emmeloord dermate ernstig is dat er structurele veranderingen moeten plaatsvinden.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft minister Bomhoff (VWS) de Raad van Bestuur en de aftredende Raad van Toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen gevraagd geen onomkeerbare beslissingen te nemen over de toekomst van de locatie Emmeloord. Intussen zal Bomhoff zich met de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) beraden over de acute situatie ten aanzien van de kwaliteit van de zorg. Het advies van de IGZ uit juni naar aanleiding van de tekortkomingen in de geleverde zorg bij de IJsselmeerziekenhuizen is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit rapport was voor voormalig minister Borst aanleiding om een aanwijzing te geven aan de Raad van Bestuur van de IJsselmeerziekenhuizen.

Op 26 september zal de minister praten met de Tweede Kamer over de toekomst van de kleine ziekenhuizen. Bomhoff vindt het van groot belang dat de verdere discussie over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen plaatsvindt binnen het kader van een breder gedragen visie op kleine ziekenhuizen in Nederland.

Aanbieden rapport Een ziekenhuis in de polder 1. Aanbieden rapport Een ziekenhuis in de polder
Kamerstuk, 6-9-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18310 .

Een ziekenhuis in de polder 2. Een ziekenhuis in de polder Rapport, 6-9-2002