Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
6 september 2002

BEVRIEZING VERVREEMDING REGIONALE NETWERKBEDRIJVEN TOT 1 JANUARI 2004

De ministerraad heeft ingestemd met een brief die minister Heinsbroek van Economische Zaken naar de Tweede Kamer zal sturen. In deze brief kondigt hij aan de vervreemding van regionale netwerkbedrijven tot 1 januari 2004 te bevriezen.

Het kabinet stelt het garanderen van de capaciteit en de betrouwbaarheid van de netwerken met het oog op een betrouwbare en doelmatige energievoorziening en het voorkomen van storingen voorop. Daarom zullen de huidige beleidsregels met onmiddellijke ingang worden ingetrokken. Het wetsvoorstel dat bij de Tweede Kamer ligt zal worden ingetrokken zodra de Tweede Kamer de nieuwe beleidslijn onderschrijft. Het kabinet wil eenvoudige maar strakke en effectieve regelgeving, waarin het toezicht wordt versterkt en verscherpt. Bij kwaliteitsvermindering of achterblijven van investeringen wordt ingegrepen: `zero tolerance' voor essentiële bedrijven. Als een netwerkbedrijf niet goed presteert zal de minister van Economische Zaken niet aarzelen om deze het beheer te ontnemen en dit onder te brengen bij bijvoorbeeld de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet TenneT. Vervreemding kan pas vanaf 1 januari 2004 als de aangescherpte wetgeving gereed is. Dan is de vraag of de eigendom van de bedrijven in handen is van medeoverheden of van private partijen niet langer relevant: in alle gevallen is dan sprake van effectief en streng toezicht.

De reeds verleende instemming met de minderheidsvervreemding van Obragas kan niet worden teruggedraaid. De aanvraag van Intergas zal nog moeten worden getoetst aan de ingetrokken beleidsregels. Uiteraard zullen deze bedrijven in de toekomst wel moeten voldoen aan de aan te scherpen wetgeving inzake het netbeheer. Vervreemding van commerciële leveringsbedrijven is wel mogelijk.

RVD, 06.09.2002


1