Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht Ministerraad
6 september 2002

WET PEMBA VERVALT VOOR KLEINE BEDRIJVEN

Bedrijven met minder dan 25 werknemers vallen vanaf 1 januari 2003 niet meer onder de Wet premiedifferentiatie en marktwerking bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (PEMBA). Dit betekent dat kleine bedrijven niet langer een gedifferentieerde premie betalen maar de lasten van arbeidsongeschiktheid gelijkmatig gaan verdelen in één uniforme WAO-premie. 80% van alle particuliere ondernemingen in Nederland heeft minder dan 25 werknemers. De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan een langgekoesterde wens van de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf en de land- en tuinbouw.

De Wet PEMBA regelt nu dat bedrijven een fors hogere premie moeten betalen als werknemers in de WAO terechtkomen. Een lage WAO-instroom leidt tot een lagere premie. Door het vervallen van de Wet PEMBA voor bedrijven met minder dan 25 werknemers (hieronder wordt verstaan bedrijven met 25 keer de gemiddelde loonsom per werknemer, in totaal is dat volgend jaar naar verwachting circa 600.000 euro), gaat elke kleine onderneming evenveel premie betalen, namelijk 2,38 procent van de loonsom in 2003. Voor een klein aantal bedrijven betekent dit een forse premieverlaging, voor de overgrote meerderheid een premieverhoging met ongeveer één procentpunt.

Het kabinet onderzoekt ­ zoals is afgesproken in het Strategisch Akkoord - de mogelijkheid om een variabele premie voor de verschillende sectoren binnen de kleine bedrijven in te voeren. Sectoren met een hoge WAO-instroom worden zo geconfronteerd met de WAO-last die zij veroorzaken. Introductie van premiedifferentiatie naar sectoren is op zijn vroegst mogelijk per
1 januari 2004. Koppeling van beide maatregelen zou leiden tot uitstel van de afschaffing van de Wet PEMBA voor kleinere bedrijven met minimaal een jaar. Dat uitstel vindt het kabinet niet wenselijk.

Onderdeel van de Wet PEMBA is de mogelijkheid voor bedrijven om geen gedifferentieerde premie te betalen maar eigenrisicodrager te worden. Nu de Wet PEMBA voor kleine bedrijven vervalt, wordt het eigenrisicodragerschap alleen gehandhaafd voor bedrijven die op 1 januari 2003 zelf het risico dragen. Na die datum vervalt voor kleine bedrijven de mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden. Bedrijven die eigenrisicodrager willen worden, moeten dit voor
1 oktober aanvragen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Het beëindigen van de mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden, voorkomt dat het draagvlak van de collectieve verzekering versmalt.
Bedrijven met meer dan 25 werknemers blijven onder de Wet PEMBA vallen. Wel wil het kabinet de gehele Wet PEMBA afschaffen als de WAO-instroom binnen drie jaar na invoering van het nieuwe WAO-stelsel sterk afneemt. Het nieuwe WAO-stelsel krijgt de komende jaren zijn beslag. Het kabinet laat zich bij de inrichting hiervan mede leiden door het advies van de Sociaal-Economische Raad hierover. Belangrijke uitgangspunten van het nieuwe stelsel is beperking van de instroom in de WAO en het reserveren van de WAO voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.



RVD, 06.09.2002