CDA Rotterdam


Persberichten

Rotterdam, 6 september 2002
CDA, VVD en LR in 4 grote steden: Extra geld voor bestrijding criminaliteit moet alleen naar grote steden

Aan de fractievoorzitters van CDA, VVD en LPF
in de Tweede Kamer der Staten Generaal
p/a Binnenhof 1a
Den Haag

6 september 2002

Geachte heren Verhagen, Wijnschenk en Zalm,

Nederland is helaas een land geworden met een (ook in vergelijking met het buitenland) hoge criminaliteit, die zich vooral concentreert in de grote steden. Een rapport van het Ministerie van Justitie van dit voorjaar Een kaart van de misdaad toont aan wat iedereen al op zijn klompen aanvoelde, nl. dat de steden het hoogste criminaliteitsniveau hebben en dat de criminaliteit daar ook het snelst stijgt.

Het rapport toont ook aan dat bijvoorbeeld in Zeeland bij een criminaliteitsniveau dat de helft is, de handhaving als gevolg van het huidige verdeelsysteem van politiecapaciteit wel bijna 2 keer zo goed is als in Utrecht (aantal aangiften dat via de politie het OM bereikt: in Zeeland 150 per 1000, in Utrecht 81 per 1000).

Ondanks inspanningen uit het verleden vertoont de handhavingscapaciteit in de 4 grote steden de grootste gaten. We moeten het eerst aanpakken, wat het ergst is.

Wij, de fractievoorzitters van de VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraden van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vinden dat het extra geld ( 800 mln) dat in het strategisch akkoord tussen CDA, LPF en VVD is afgesproken voor bestrijding van de criminaliteit alleen in die vier steden besteed moet worden.

Als we die 800 mln in 4 jaar weer uitsmeren over het hele land, ben je de grote criminaliteitshaarden nog steeds aan het verwaarlozen. De grote sommen geld die we middels stadsvernieuwing, inburgering, onderwijsachterstanden en dergelijke uitgeven aan de bestrijding van de sociale tweedeling in de steden, hebben dan weinig effect. Mensen die de keuze hebben, zullen de stad dan toch verlaten wegens de hoge criminaliteit. Voor de steden is criminaliteitsbestrijding dus niet alleen een kwestie van het broodnodige herstel van de rechtsstaat, maar ook een kwestie van sociale politiek.

Wij menen dat ongenoegen over de criminaliteit in de grote steden een belangrijke factor geweest is in de verkiezingsuitslag. Mensen in de steden hebben er genoeg van en in de voorsteden en landelijke gebieden denken velen misschien: Dat krijgen wij straks hier ook!

Mede namens de collegas uit Amsterdam, Frits Huffnagel (VVD) en Hans Res (CDA),
uit Rotterdam, R. Sörensen (LR), Leonard Geluk (CDA) en George van Gent (VVD) en
uit Utrecht, Albert van den Bosch (VVD) en Harm Jansen (CDA), tekenen wij met de meeste hoogachting,

Peter Smit Adri Hartman
Fractievoorzitter VVD Fractievoorzitter CDA
Gemeenteraad Den Haag Gemeenteraad Den Haag