Politie Midden- en West Brabant

Persberichten 6 september 2002, district Oosterhout

Datum: 6/9/2002
Auteur: Jeroen Steenmeijer

Teams Werkdam Woudrichem:

Paard en wagen in de sloot
ALMKERK: Op donderdag 5 september 2002 belandde in de namiddag een paard met wagen in de sloot. Dit gebeurde ter hoogte van het golfterrein aan het Hoekje in Almkerk. Het paard bleek, kennelijk zonder enige aanleiding, te zijn geschrokken en rechts te zijn "uitgestapt", waarna de combinatie in de sloot belandde. De brandweer kwam er aan te pas om, samen met enkele hulpvaardige omstanders, de combinatie weer netjes op de weg te zetten. Het paard bleef bij deze actie ongedeerd.

Verkeerssluis vernielt
VEEN: De verkeerssluis, die recentelijk is geplaatst in de Veensesteeg te Veen, werd, vermoedelijk in de avonduren van 3 september, vernield. Men heeft, vermoedelijk met behulp van een kraan, geprobeerd de verkeerssluis uit de weg te tillen. Hierbij raakte het mechanisme beschadigd. De wegbeheerder (de gemeente Wijk en Aalburg) heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. De schade wordt geschat op circa 2.500,-

Snelheidscontrole op verzoek van buurtbewoners
WERKENDAM: De politie hield op donderdag 5 september tussen 08.00 en 12.00 uur een snelheidscontrole op de Bandijk te Werkendam. De wijkagent organiseerde de controle omdat omwonenden het harde rijden in hun wijk spuugzat zijn. Zij hadden hierover hun beklag gedaan en bleken gelijk te hebben. Ruim 30 % van de passanten bleek namelijk in overtreding. Er passeerden 123 autos de radarauto. Hiervan overtraden 48 automobilisten de maximum snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km/u. In de namiddag hanteerde de wijkagent op dezelfde locatie de Laser Patrol. Hierbij werden twee overtreders betrapt. Zij reden respectievelijk 69 en 80 km/u. Samen met de wegbeheerder (de gemeente Werkendam) bekijkt de politie of er op de Bandijk snelheidsremmende maatregelen gecreëerd kunnen worden.

Team Loon op Zand:

Omstanders pakken autosleutels af van dronken vrouw LOON OP ZAND: Op donderdagmiddag 5 september 2002 omstreeks 15.00 uur kreeg de politie assistentie van een aantal hulpvaardige buurtbewoners. Op de Gildeweg was een 36-jarige vrouw uit Loon op Zand aan was komen rijden. Zij was zo dronken dat dit opviel bij de buurtbewoners. De vrouw wilde weer verder rijden met haar auto. Hetgeen reden was voor de omstanders om in te grijpen. Door buurtbewoners werden de sleutels van haar auto afgepakt, zodat ze verder niet meer kon rijden. De buurtbewoners belden de politie en gaven de autosleutels aan de dienstdoende agenten. De politie is overigens uitermate tevreden over dit kordate optreden. De dienstdoende agenten hebben de stomdronken vrouw meegenomen Ze is ter ontnuchtering ingesloten en kan een proces-verbaal tegemoet zien. De vrouw weigerde om mee te werken aan een ademanalyse en aan een bloedproef. De politie heeft het rijbewijs van de vrouw, mede daarom ingevorderd.

Politie waarschuwt voor klimmende woninginbreker KAATSHEUVEL: In de nacht van vrijdag 6 september 2002 is er ingebroken in een woning aan de Hoofdstraat te Kaatsheuvel. De dader kwam de woning binnen door langs een regenpijp naar een balkon te klimmen. Via de openstaande balkondeur kon hij in de woning komen. Uit de woning werd een klein geldbedrag ontvreemd.
Afgelopen nacht werd er ook ingebroken in een woning in de Peperstraat te Kaatsheuvel. Ook hier is men via de regenpijp naar boven geklommen, ditmaal naar een luifel. Vervolgens kon men via een onafgesloten raam van de bovenwoning naar binnen klimmen. Nog niet bekend is wat er precies uit de woning gestolen is.
De politie waarschuwt voor het feit dat er de laatste weken op deze manier vaker in de regio wordt ingebroken. De politie adviseert daarom om op balkondeuren een zogenaamde kierstandhouder te bevestigen. Hierdoor kan een balkondeur wel op een kier gezet worden, zonder dat een inbreker de balkondeur van buitenaf kan openen.

Team Gilze en Rijen:

Politie pakt dronken automobilist
RIJEN: In de nacht van vrijdag 6 september arresteerde de politie een 30 jarige inwoner uit Tilburg. De man werd aangehouden omdat hij een auto bestuurde terwijl hij te veel gedronken had. De man blies bij de ademanalyse 670 ug/l (microgram per liter) terwijl 220 ug/l maximaal is toegestaan. De man kreeg een dagvaarding uitgereikt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast vraagt de politie het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de man de lichamelijke en geestelijke geschiktheid (nog) heeft voor het besturen van autos. Hij werd overigens betrapt op de Dongenseweg in Rijen

Aanrijding met letsel
RIJEN: Op donderdagmiddag 5 september fietste een inwoner uit Hulten, over de Kempenbaan te Rijen. Gekomen bij de Europalaan, stak hij de straat over. De man zag daarbij kennelijk een personenauto, die op de Europalaan reed, over het hoofd. De automobilist, een inwoner uit Rijen, remde krachtig af maar kon een aanrijding niet voorkomen. De fietser is voor onderzoek, door de ambulance overgebracht naar het Elisabethziekenhuis te Tilburg. Hij klaagde over pijn aan zijn borstkas.

Team Geertruidenberg Drimmelen:

Snelheidscontrole
MADE: Op de Crullaan en de Blockmekerstraat in Made hield de politie op donderdagmiddag
5 september 2002 een snelheidscontrole. Er werden totaal rond de 1100 voertuigen gecontroleerd.
Er werden 40 overtredingen geconstateerd. De hoogst geconstateerde snelheid bedroeg 76 kilometer per uur. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 50 km/u.

Team Waalwijk:

Inbraak in woning
In een woning aan de Van der Merwedelaan te Waalwijk is ingebroken. Dit gebeurde op donderdag 5 september tussen 12.30 en 14.00 uur, op klaarlichte dag dus. De daders hebben zich de toegang verschaft door het slot van de voordeur open te flipperen. Uit de woning werd geld gestolen.

Brandstichting
WAALWIJK: Op vrijdagnacht 6 september 2002, omstreeks 01.00 uur brak er brand uit in het wijkgebouw aan de Generaal Bothastraat te Waalwijk. Als snel bleek dat het om brandstichting ging. Onbekenden hadden de inhoud van een groencontainer tegen de gevel geleegd en vervolgens in brand gestoken. De brand sloeg door de wand heen naar binnen waardoor ook in het gebouw brandschade ontstond. De brand werd door de brandweer geblust. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Diverse bedrijven doelwit van inbrekers
GEMEENTE WAALWIJK: De politie onderzoekt een aantal bedrijfsinbraken die in de nacht van 6 september in de gemeente Waalwijk gepleegd zijn.

In een bedrijf op de Nederveenweg te Sprang-Capelle werd ingebroken. Men klom eerst op een luifel en daarna kon men een raam op de 1e verdieping open breken. Het gehele kantoor werd doorzocht maar voor zover bekend werd daar niets gestolen.
Ook werd ingebroken in een bedrijf aan de Energieweg te Waalwijk. Hier werden 2 ramen, een van een kantoorruimte en een van de kantine, vernield. Op die manier kwam men het pand binnen. Het is onbekend wat daar precies gestolen is.
Eveneens werd er ingebroken in een bedrijf aan de Prof. Van 't Hofweg te Waalwijk. Hier heeft men een ruit vernield naast de hoofdingang. Er kon niet worden vastgesteld of men daadwerkelijk in het pand was geweest en vooralsnog wordt er niets vermist.
Ook aan de Sluisweg te Waalwijk was een bedrijf doelwit van inbrekers. Hier werden aan de voorzijde van het gebouw 2 ramen, van verschillende ruimtes, open gebroken. Diverse ruimtes en kasten werden doorzocht maar vermoedelijk heeft men hier ook niet kunnen vinden wat men zocht. Er wordt namelijk niets vermist.
Tenslotte kreeg een bedrijf aan het Scharloo te Waspik ongewenst bezoekt. Hier was men eerst op een plat dak geklommen en daarna heeft men op de 1e verdieping een raam open gebroken. Ook hier is de kantoorruimte doorzocht maar voor zover men na kon gaan wordt hier ook niets vermist.

Team Oosterhout:

Politie ontmantelt twee hennepkwekerijen
OOSTERHOUT: Aan de Korte Hoogstraat te Oosterhout trof de politie op 5 september 2002 in een loods een professionele hennepkwekerij aan. De ruim 1100 jonge hennepplantjes zijn inmiddels vernietigd, alsmede een gedeelte van de inventaris van de kwekerij. De stroom voor deze kwekerij werd illegaal, buiten de meter om, afgetapt. Onderzoek moet uitwijzen wie de eigenaar van de kwekerij is. De politie kwam deze hennepkwekerij op het spoor naar aanleiding van een anonieme tip. Op donderdagmorgen 5 september 2002 rond 09.00 kreeg de politie melding van een inbraak aan de Nijverheidsweg te Oosterhout. Van een loods waren twee roldeuren met een koevoet opengebroken. Bij het onderzoek stuitte de politie op een professionele hennepkwekerij. De inbraak bleek daadwerkelijk gepleegd te zijn. De buit bestond waarschijnlijk ruim 800 hennepplanten. Vermoedelijk is dus de oogst van de planten niet door de eigenaar zelf gedaan maar door concurrerende inbrekers. De restanten van de kwekerij werden vernietigd. De politie heeft de eigenaar inmiddels verhoord. Dit is een 37 jarige inwoner van Oosterhout. Hij bekende het opzetten en exploiteren van de kwekerij. Na een mislukte oogst stond hij nu op het punt te gaan oogsten. Hij verwachtte daarbij een opbrengst van circa 30. 000,-
De man mag zich binnenkort bij de rechter verantwoorden.

Daders van verzekeringsfraude gearresteerd
OOSTERHOUT: Op 23 april 2002 deed een 27 jarige inwoner aangifte van inbraak in zijn woning. De man meldde dat er bij de inbraak een aantal sieraden, geld en een mobiele telefoon waren gestolen. De mobiele telefoon was aanleiding voor de politie om technisch verder te rechercheren. Al snel bleek dat de gestolen gsm in gebruik was bij een vriend van de Oosterhouter. De Officier van Justitie gelastte de aanhouding van de beide mannen. Ze zijn op donderdag 5 september door de politie gearresteerd. Bij verhoor bekende de Oosterhouter dat hij na de inbraak, de verzekering had opgelicht voor een bedrag van circa 1200,- Hij heeft vermoedelijk meer zaken als gestolen opgegeven als daadwerkelijk het geval was. Tegen de inwoner van Oosterhout is proces-verbaal opgemaakt voor het plegen van valsheid in geschrifte en oplichting (verzekeringsbedrog). Zijn vriend, een 25 jarige inwoner van Made, wordt verdachte van het plegen van heling. Beide mannen zijn na verhoor in vrijheid gesteld in afwachting van de terechtzitting.