Politie Midden- en West Brabant

Zuidelijke politiekorpsen als eerste naar een ICT-afdeling

Datum: 6/9/2002
Auteur: Enny de Wit

De zes zuidelijke politieregios van Nederland koppelen als eerste hun automatiseringsafdeling aan elkaar onder de naam ISC Zuid. De organisatie ging vandaag officieel van start in het Willem II stadion in Tilburg. Directeur Generaal Openbare orde en Veiligheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, drs. A.H.C. Annink verrichtte de officiële starthandeling.

Tot nu toe had elke politieregio in Nederland zijn eigen ICT afdeling. Hierdoor verloopt de onderlinge uitwisseling van gegevens niet altijd even soepel. In 1999 besloot de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat er een landelijke verbeterslag moest komen binnen de politieautomatisering. Er werd gestart met deze verbeteringsslag door de nieuw in het leven geroepen landelijke politieorganisatie ISC.

De zuidelijke korpschefs anticipeerden hier snel op en tekenden in 1999 reeds een intentieverklaring waarin werd afgesproken om onder leiding van de korpschef van Midden-West Brabant P.J. van Zunderd samen te werken op ICT gebied. Dit leidde uiteindelijk tot dit nieuwe zuidelijke verzorgingsgebied van de Landelijke ICT organisatie ISC.

Een club van 96 mensen gaat aan de slag om de gewenste verandering te realiseren. Eind 2003 moet het hele traject gereed zijn. Ruim dertig mensen werken centraal in Tilburg op en om het zogenaamde rekencentrum en een kleine vijfenzestig bij de gebruikersondersteu-ning in de zes regios in respectievelijk Eindhoven, s Hertogenbosch, Maastricht, Venlo, Middelburg en Tilburg. Uiteindelijk bieden zij straks circa 8500 politiemedewerkers de technische faciliteit om eenduidig informatie te verwerken en uit te wisselen.

In de nieuwbouw aan de Ringbaan Zuid, die komend voorjaar gereed is, komt het rekencentrum met de gewenste centrale computers die de verbindingen met de zes korpsen verwezenlijken. In afwachting van de nieuwbouw werken deze mensen op het regiobureau van politie aan de Ringbaan West in Tilburg. Verder fungeert de gebruikersondersteuning als helpdesk in de regios. De mensen van gebruikersondersteuning leveren hun regio direct en fysiek ondersteuning bij technische vraagstukken op het gebied van informatisering en automatisering. Deze service is nu reeds operationeel.

Doel van de samenvoeging van de ICT-afdelingen uit de korpsen Zeeland, Midden-West Brabant Brabant Noord en Zuid-Oost en Limburg Noord en Zuid is het optimaliseren van de interregionale informatie-uitwisseling tussen de (Zuid) Nederlandse politiekorpsen. ISC zuid is één van de zes verzorgingsgebieden van de landelijke organisatie ISC. Door de samenvoeging van de regios wil men komen tot modernisering en standaardisatie van de technische infrastructuur van de korpsen en de mogelijkheden verbeteren om snel in te spelen op nieuwe ICT-ontwikkelingen De vereenvoudiging en verbetering van informatie-uitwisseling tussen politiemensen op straat is de drijfveer van deze verbeteringsslag.

Deze week zijn er circa 90 nieuwe medewerkers begonnen bij ISC Zuid. Deels zijn dit ICT medewerkers van de betrokken korpsen, deels mensen die nieuw werden aangetrokken. Vanmiddag werden de nieuwe medewerkers officieel beëdigd in de congreszalen van het Willem II stadion in Tilburg. Er zijn toespraken gehouden door Directeur Generaal drs. A.H.C. Annink, korpschef P.J. van Zunderd, directeur ISC N.A. Van de Ven en door projectleider J.C. Tukker.
Hoofdcommissaris van Zunderd van de politieregio Midden en West Brabant is de beheerder van de nieuwe interregionale unit, met Tilburg als uitvalbasis.