Nieuwsbericht

vrijdag, 6 september 2002, 17.35 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Hennepplantage opgerold
Akersloot, vrijdag 6 september 2002.
Rond 01.30 uur heeft de politie zes mannen aangehouden op het industriegebied aan de Boekel. Aanleiding voor de aanhouding was een melding dat er mannen zouden worden vastgehouden in een loods, waarbij de sfeer bedreigend was. De politie was snel ter plaatse en kon door forcering van een deur en met inzet van een diensthond vier mannen aanhouden. Bij verder onderzoek in de loods trof de politie nog twee personen aan in een container waar tevens een hennepplantage was ondergebracht, zij zouden zijn ingesloten. Ook zij werden meegenomen naar het bureau voor nader onderzoek. De eerste groep mannen zijn inwoners uit Beverwijk, Amsterdam en Alkmaar, en zijn tussen de 25 en 38 jaar oud. De twee ingesloten personen betreffen een 19-jarige inwoner uit Alkmaar en een 16-jarige jongen uit Heerhugowaard. Zij zouden die nacht hebben ingebroken om er hennep te plukken en mee te nemen. Daarbij werden ze betrapt door de vier mannen. Vervolgens ontstond een dreigende situatie waarbij ze ingesloten werden en zelf contact zochten met de politie per mobiele telefoon. De hennepplantage is inmiddels ontmanteld, de 1400 plantjes worden vernietigd in de afvalcentrale.

Politie roept getuigen op
Alkmaar, vrijdag 6 september 2002.
Vorig weekend, zaterdagochtend rond 01.25 uur raakte een 28-jarige man uit Zuid-Scharwoude ernstig gewond bij een ruzie in een café aan het Waagplein. Hij werd, na inmenging in een ruzie, door de bewaking van het café buitengezet. Daarbij is hij door een nog onbekende man in het gezicht geslagen. Hij liep ernstig kaakletsel op, is inmiddels geopereerd en verbleef een week lang in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak en roept daarbij getuigen op die dit incident hebben gezien. Zij kunnen in contact komen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Rijbewijs ingevorderd na te hard rijden
Alkmaar, donderdag 5 september 2002.
Op woensdagavond, rond 21.50 uur, is een man aangehouden wegens te hard rijden. Het gaat om een 38-jarige man uit Venhuizen. Hij reed met zijn motorfiets met een gemiddelde snelheid van 146 km/u over de Provincialeweg N242 in Alkmaar. Maximum toegestane snelheid is daar 80 km/u. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Aanrijding na wheely
Heerhugowaard, donderdag 5 september 2002.
Rond 17.40 uur ontstond een aanrijding op de Zuidtangent. Een 24-jarige motorrijder uit Heerhugowaard reed tegen de achterkant van de auto van een 43-jarige plaatsgenoot. De motorbestuurder verklaarde dat bij het optrekken van zijn voertuig hij een wheely (rijden op één wiel) maakte doordat de gashendel bleef hangen. Zodoende kon hij niet afremmen en knalde vol op de voor hem rijdende auto. Vervolgens kwam hij ten val en brak daarbij een ruggewervel. Hij is opgenomen in het MCA. De motor zal worden onderzocht door de politie.

Aanhoudingen na crossen met gestolen auto
Alkmaar, donderdag 5 september 2002.
Naar aanleiding van een melding van asociaal rijgedrag en een vechtpartijtje heeft de politie drie verdachten aangehouden en in verzekering gesteld. Zij werden aangehouden op de Judith Leysterstraat rond 19.10 uur. Getuigen hadden de uit Heerhugowaard afkomstige mannen in de leeftijd van 19 tot 24 jaar, aangesproken op hun gedrag van crossen met de auto, remsporen trekken op de weg en het schampen van een geparkeerd staande auto. Hierop ontstond een schermutseling tussen getuigen en verdachten. De witte Opel Kadett waarmee de rit was gemaakt bleek een gestolen auto te zijn. Twee andere verdachten, zij hadden ook in de auto gezeten en waren voor aankomst van de politie weggereden, zullen nog worden gehoord. De eigenaar van de auto had juist aangifte gedaan van diefstal van zijn auto. De auto had geparkeerd gestaan aan de Stationsweg.

Belediging politieman
Alkmaar, donderdag 5 september 2002.
Rond 19.40 uur is aan de Winkelwaard een 33-jarige man uit Alkmaar aangehouden wegens belediging van een politieagent. Even daarvoor had de verdachte met zijn motorfiets door een rood signaal gereden bij een spoorwegovergang, terwijl de spoorbomen nog omhoog gingen. De agent volgde de man tot hij stilstond en wilde hem een proces verbaal geven voor zijn overtreding. Daarop begon de man te schelden en te tieren. Met assistentie kon de man worden aangehouden. Hij kan een dagvaarding tegemoet zien.

Aanrijding veroorzaakt door dronken automobilist Heiloo, donderdag 5 september 2002.
Op het Frederica's Hof ontstond een aanrijding rond 21.10 uur tussen een auto en een fietser. De botsing ontstond doordat de 62-jarige autobestuurder uit Heiloo de bocht te ruim nam en daarna op de verkeerde weghelft reed. Op diezelfde weghelft reed een 54-jarige plaatsgenoot met zijn fiets. De man kon ternauwernood van zijn fiets springen, de fiets kwam onder de auto terecht. Het slachtoffer heeft schade aan kleding en fiets opgelopen. Bij het testen op alcoholgebruik van de automobilist bleek hij ruim 2 ½ maal teveel gedronken te hebben. De man is aangehouden en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Auto gestolen
Alkmaar, donderdag 5 september 2002.
Tussen 13 augustus en 5 september is een blauwe Opel Kadett gestolen. De auto stond geparkeerd op de Winkelwaard. Het kenteken van de auto is PV-50-KS.

Verkeerscontrole
Alkmaar, donderdag 5 september 2002.
Bij een bromfietscontrole rond 16.40 uur op de PRK Rekerhout en Molentochtpad is twaalfmaal een bekeuring uitgedeeld wegens het niet gebruiken van de rijbaan. Tevens is tussen 10.30 en 11.45 uur een snelheidscontrole gehouden op de Laan van Straatsburg. Dit maal werd elfmaal opgetreden wegens te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 81 km/u.
Tussen 16.00 en 16.40 uur is op het Verkeersplein Kooimeer gecontroleerd op rijden door het rood licht, hierbij zijn zes bekeuringen uitgeschreven, en voor verkeerd voorsorteren, 24 bekeuringen.

Stennisschoppers aangehouden
Heerhugowaard, vrijdag 6 september 2002.
Rond 00.05 uur zijn drie verdachten aangehouden op het Stationsplein. Zij maakten stennis op het station door onder andere vervelend gedrag richting treinconducteur te vertonen. Daarbij hadden twee van de verdachten geen geldig kaartje. Toen de politie ter plaatse kwam richtten zij hun beledigingen en bedreigingen aan de politieagenten. Bij één van de verdachten is het nodig geweest pepperspray in te zetten. Het gaat om 15 tot 17-jarige jongens uit Alkmaar. Zij zijn voor de nacht ingesloten op het politiebureau in Den Helder.

Drankrijders
Alkmaar, vrijdag 6 september 2002.
Bij een alcoholcontrole op de Kogendijk is rond 01.15 uur een 32-jarige automobilist uit Bergen aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Hij bleek ruim anderhalf maal teveel alcohol te hebben genuttigd dan is toegestaan. Met een transactie van 190,- euro werd de man weer heengezonden.
Tevens is rond 02.00 uur een 23-jarige autobestuurder uit Heerhugowaard aangehouden. Hij bleek driemaal teveel alcohol te hebben genuttigd. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. In totaal werden 20 voertuigbestuurders gecontroleerd.

NOORDKOP

Aanhouding na steekpartij
Den Helder, vrijdag 6 september 2002.
Omstreeks 02.15 uur heeft tijdens een ruzie een steekpartij plaatsgevonden in de Koningstraat. Daarbij is een 27-jarige inwoner uit Den Helder gewond geraakt. De politie heeft de 21-jarige verdachte, eveneens uit Den Helder, rond 05.30 uur kunnen aanhouden in zijn woning. Hij is in verzekering gesteld. Het slachtoffer is met een ambulance naar het Gemini Ziekenhuis vervoerd, waar hij is geopereerd. Daarbij is zijn galblaas verwijderd. Zijn toestand is stabiel. Een kennis van de verdachte heeft de steekpartij nog willen voorkomen en liep daarbij een snee op in haar hand. Ook zij is naar het ziekenhuis gebracht.

Man slaat op tilt na afbreken autospiegel
De Koog, donderdag, 5 september 2002.
Rond 03.00 uur is een 19-jarige man mishandeld in de Dorpstraat. Dit gebeurde naar aanleiding van het afbreken van een autospiegel door toedoen van het slachtoffer. De verdachte, een 36 jarige inwoner uit Capelle a/d IJssel, tevens eigenaar van de betreffende auto zag dit. Hij heeft daarop het slachtoffer geschopt en geslagen. Daarnaast heeft hij ook een vriend van het slachtoffer getrapt. De verdachte is aangehouden door de politie en meegenomen naar het bureau.

Den Helder, woensdag 4 september 2002.
Op de Ruyghweg is woensdagavond rond 20.50 uur een 16-jarige inwoner uit Den Helder aangehouden. Hij reed met 80 km/u over de weg. Hij krijgt een proces verbaal.

Inbraak woning
Den Helder, vrijdag 6 september 2002.
Vanochtend ontdekte de bewoner van een huis aan Doorzwin dat er vannacht was ingebroken. De dader heeft de woning kunnen binnendringen door het openen van een klapraam in de keuken, waarna diegene het raam eronder kon openen. De hendel van het klapraampje was niet geborgd. Diverse goederen zijn meegenomen, zoals een TV, videorecorder en een computer. Ook heeft de dief geprobeerd de auto mee te nemen door een valse sleutel te gebruiken. De auto is echter in de buurt terug gevonden, maar wel met een deuk. De auto heeft een startblokkering en moet er voor het starten een code worden ingevoerd.

WESTFRIESLAND

Slok op
Medemblik, donderdag 5 september 2002.
Op de Overtoom is rond 17.10 uur een 25-jarige automobilist uit Kreileroord aangehouden. Hij had de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol ruim overschreden. Hij krijgt een proces verbaal.

Mishandeling
Medemblik, vrijdag 6 september 2002.
Omstreeks 01.15 uur is een 32-jarige man uit Medemblik mishandeld op de Nieuwstraat. Hij had zojuist een café verlaten om frisse lucht te inhaleren en maakte wat grappen over een bromfiets toen hij zonder aanleiding een harde schop in zijn kruis kreeg en een aantal klappen in het gezicht. Drie ondertanden zijn daarbij los gekomen. De verdachte heeft ondanks een zoektocht van drie vrienden van het slachtoffer weten te ontkomen. Het betreft een engelsprekende man, leeftijd tussen 25 en 35 jaar, kaal hoofd, en is beetje gezet.

Meisje in botsing met auto
Grootebroek, donderdag 5 september 2002.
Op de kruising Zesstedenweg/melkstraat heeft rond 18.30 uur een aanrijding plaatsgevonden. Een 10-jarig meisje uit Grootebroek sloeg met haar fiets linksaf, zonder richting aan te geven. Zij gaf daarbij geen voorrang aan de achter haar rijdende auto die rechtdoor reed. De 26-jarige inwoner uit Lutjebroek, die de auto bestuurde, kon het meisje niet meer ontwijken. Een botsing was het gevolg. Het meisje liep diverse schrammen en builen op en is ter observatie voor een nachtje opgenomen in het Sint Jan Ziekenhuis.

Stevige drankrijder opgepakt
Hoorn, vrijdag 6 september 2002.
Vanwege zijn opvallend weggedrag liep een 37-jarige man uit Wognum tegen de lamp. Op de Keern werd hij rond 00.20 uur aangehouden nadat hij met zijn auto van links naar rechts slingerend de hele rijbaan had gebruikt en roekeloos een kruising overstak. Bij het afnemen van een alcoholtest bleek de man ruim vijfmaal de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol te hebben overschreden. Zijn rijbewijs kon niet meer worden ingevorderd, dat was al eerder ongeldig verklaard wegens hetzelfde vergrijp. Hij krijgt een proces verbaal.

Inbraak woning
Hoogkarspel, vrijdag 6 september 2002.
In de nacht van donderdag op vrijdag is, terwijl de bewoners lagen te slapen, ingebroken in een woning aan de Streekweg. De dief heeft zich toegang tot de woning verschaft door het boren van gaatjes in het raam en het losschroeven van het uitzetijzer. Alleen de benedenverdieping is doorzocht. Daarbij is in ieder geval een antieke klok ontvreemd.

Verkeerscontrole
Medemblik, donderdag 5 september 2002.
Op de Nieuwstraat is rond 18.50 een parkeercontrole gehouden. Daarbij zijn negen procesverbalen uitgeschreven, vier voor een ongeldige parkeerschijf, en vijf voor overschrijding van de parkeertijd, dan wel onjuiste instelling. Daarnaast liep een bestuurder van een bromfiets een bekeuring op wegens het niet dragen van een helm.