Vlaamse overheid

Vlaams minister Mieke Vogels wil op een aantal uitspraken in de krant De Morgen van vandaag over het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid reageren.

De minister toont zich ook bezorgd om de stijgende werkloosheid in Vlaanderen. Vooral de stijging van de jeugdwerkloosheid en de allochtone werkloosheid baart de minister zorgen. De Vlaamse regering en de sociale partners moeten zich dringend bezinnen over een aantal nieuwe maatregelen. Minister Vogels steunt bijvoorbeeld de vraag om jobcreatie expliciet als voorwaarde te stellen bij expantiesteun. Ook de jongerenbanenplanen moeten bijgestuurd worden.

Minister Vogels is echter roerend oneens met de stelling dat het 'nu niet meer om het afstemmen van arbeid op het gezinsleven, maar om het harde werkgelegenheidsbeleid' gaat.

Dit is een eenzijdige voorstelling van zaken die een valse tegenstelling voedt. Voor minister Vogels gaat het om én het beter combineren van arbeid en gezin én structurele maatregelen die de werkgelegenheid bevorderen. Deze zijn complementair en niet tegenstrijdig.

Tijdskrediet, deeltijdse banen en zorgverloven zorgen er voor dat er meer mensen op de arbeidsmarkt kunnen komen. Een goed uitgewerkt combinatiebeleid zorgt voor herverdeling van arbeid en creëert dus jobs.

Het beter afstemmen van werk op het drukke gezinsleven is een terechte vraag van honderdduizenden gezinnen in Vlaanderen. Een vraag die minister Vogels in haar beleid probeert te vertalen. Onder meer via de wedstrijd 'Mensvriendelijk bedrijf'. Uit de resultaten blijkt overigens dat 'mensvriendelijke' bedrijven, meer gemotiveerde werknemers hebben die minder vaak ziek of afwezig zijn dan in ander bedrijven. De laureaat van vorig jaar, DuPont de Nemours heeft een afwezigheidsgraad van 2,5 procent. Bij dewinnaar van dit jaar, Boréalis, bedraagt dit 2,8 procent. Voor alle bedrijven ligt dit cijfer tussen de 7 en 8 procent.
In mensvriendelijke bedrijven ligt ook de productiviteit hoger.

Kortom: het stimuleren van het combinatiebeleid arbeid en gezin komt zowel de werknemer als het bedrijfsleven ten goede.

Vogels roept de sociale partners op om de traditionele denkpaden te verlaten en zich bezinnen over het concept levensloopbaan. Uiteraard is het creëren van tewerkstelling een speerpunt in het beleid, maar dan wel op een mensvriendelijke arbeidsmarkt.

De minister doet naar aanleiding van de begrotingsopmaak 2003 ook nog een concreet voorstel. Omdat de aanmoedingspremies voor een stuk federaal zijn overgenomen, is er op Vlaams niveau structurele budgettaire ruimte vrij gekomen. Het zou goed zijn om dat bedrag ( 8.428.000 euro) aan te wenden om voor Vlaanderen bijkomende maatregelen in het kader van combinatie arbeid en gezin te nemen. Bijvoorbeeld het verhogen van de premie voor eenoudergezinnen of het creatief gebruiken van het geld om bijvoorbeeld bedrijven te stimuleren om mee te zoeken naar kinderopvang voor hun werknemers.

Minister Vogels wil alvast dit debat ook aanzwengelen.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be
www.miekevogels.be


---