Gemeente Wageningen

Wagenings project op nationale kaart

Discussie- en informatie-bijeenkomst Democratiseringsproject Oost-Kroatië

Op vrijdag 6 september vindt er in Haarlem een discussie- en informatiebijeenkomst plaats, waarbij o.a. ex-wethouder Jack Bogers een toespraak houdt over interetnische samenwerking in de projectsteden van Wageningen in Oost-Kroatë. Tijdens de bijeenkomst wordt informatie gegeven over het Democratiseringsproject en zal gediscussieerd worden over de toekomst van het project. De organisatie van de bijeenkomst ligt in handen van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV).

Herbouw school
De basis van het Democratiseringsproject ligt in het vroegere Laslovoproject van de gemeente Wageningen, een project waarbij in Wageningen gelden ingezameld werden voor de herbouw van een multiculturele school in het door de oorlog verwoestte dorpje Laslovo. Mede dankzij de inzet van de Wageningse ex-wethouder Jack Bogers zijn er vele waardevolle contacten ontstaan tussen Wageningers en mensen uit Laslovo en de omringende Kroatische en Servische gemeenschappen.

De gemeente Wageningen is vanaf de start in 1998 betrokken bij het Democratiseringsproject. In dit project zijn een tiental Nederlandse gemeenten gekoppeld aan gemeenten in Oost-Slavonië (Kroatië). Wageningen is gekoppeld aan twee gemeenten: Ernestinovo/Laslovo, een overwegend Kroatische gemeente, en Sodolovci, een overwegend Servische gemeente.

Het IKV organiseert de bijeenkomst naar aanleiding van het vertrek van een aantal betrokken wethouders, waaronder Jack Bogers. Tijdens de bijeenkomst zullen een aantal ex-wethouders een korte toespraak houden over hun ervaringen in het Democratiseringsproject. De Kroatische ambassadeur in Nederland, de heer Jaksa Muljacici zal een korte inleiding houden en daarnaast wordt een video over het Democratiseringsproject vertoond.

Mocht u geïnteresseerd zijn om deze middag bij te wonen, dan kunt u zich opgeven bij Tjitske Zwerver van de gemeente Wageningen, tel. 0317 49 25 20.