Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 6 september 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. Namens het college van B. en W. brengt wethouder R.M. de Faria op 12 en 13 september een bezoek aan Dresden. Het college heeft besloten een bedrag van 10.000 ter beschikking te stellen voor de slachtoffers van de overstromingen in deze zusterstad van Rotterdam. In Dresden ontmoet de wethouder een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur.

Daarnaast bezichtigt ze het door de vloed getroffen deel van de stad en krijgt ze een briefing over de stand van zaken op het terrein van de veiligheid en de volksgezondheid in Dresden. Donderdag 12 september woont de wethouder in Dresden een benefietconcert bij ter ondersteuning van de slachtoffers van de watersnoodramp. Tijdens het concert vindt een door Nachbarhilfe Niederlande en het ministerie van Buitenlandse Zaken georganiseerde inzamelingsactie plaats. De opbrengst gaat naar de slachtoffers van de overstromingen.
2. Het college heeft ingestemd met een bezoek door de burgemeester aan de Rotterdamse zusterstad Constanza in Roemenië. De burgemeester opent op 14 september een tehuis voor weeskinderen met aids dat de naam "Micul Rotterdam" (Klein Rotterdam) gaat dragen. Het college heeft tevens besloten een bedrag van 5.000 ter beschikking te stellen voor verdere inrichting van het tehuis. Dit bedrag zal door de burgemeester symbolisch worden overhandigd tijdens het bezoek.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer
1. Het college heeft besloten een niet-exclusieve, tijdelijke licentie te verlenen aan de Stichting Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving voor het gebruik van het concept van Continue Geotube. Met behulp van dit concept kunnen kernen van grote dammen goedkoper worden gemaakt.

De gemeente Rotterdam heeft een octrooi op het concept van continue geotube. De licentie loopt tot 31 december 2005.In deze periode wordt een onderzoek gedaan naar technische haalbaarheid en toepasbaarheid van deze nieuwe methode. Aan het onderzoek doen diverse marktpartijen mee.

Als de proef slaagt, kan dit op termijn grote besparingen opleveren bij bijvoorbeeld de aanleg van de tweede Maasvlakte. Door een niet-exclusieve licentie te verlenen, sluit Rotterdam de markt niet af, echter het octrooirecht blijft bij Rotterdam. Op de kennis die ontwikkeld wordt komt een embargo te liggen tot 31 december 2005.

Sociale en Culturele Zaken
1. Het college van B. en W. heeft kennis genomen van de tussenrapportage Tijdelijke Stimuleringsregeling Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW). Het college zal het ministerie van VWS informeren dat de gemeente per 1 januari 2002 878 ftes van de 1.317 toegekende ftes heeft gerealiseerd.

De gemeente had daarvoor geld gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het gaat om een uitbreiding van het aantal medewerkers bij het AMW. Daarbij wenst de gemeente geen gebruik te maken van de mogelijkheid om de oorspronkelijke aanvraag te wijzigen.

Het restant van de totaal toegekende ftes wordt geregeld in de begroting van enkele deelgemeenten voor 2003. Op basis van een wijziging van het Integraal mandaat- en volmachtbesluit in oktober 2000 is de uitvoering van Stimuleringsregeling ondergebracht bij de GGD.