Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 6 september 2002

Agalev tevreden over sociaal en fiscaal statuut meewerkende echtgenoten


Agalev verheugt zich over de goedkeuring door de Ministerraad van het wetsontwerp dat het sociaal en fiscaal statuut van de meewerkende echtgenoot regelt. Tientallen jaren bleef deze omvangrijke groep in de kou staan. De bestaande wet sloot hen expliciet uit van bijdragebetaling en recht op uitkeringen , de grootste lacune in het zelfstandigenstatuut.

De realisatie van het statuut is voor Agalev het bewijs van een vrouwvriendelijk beleid, want de meewerkende echtgenoten zijn voor 95 % vrouwen.

Agalev vindt het belangrijk dat deze nieuwe categorie verzekerden een volwaardig statuut krijgt, en geen nepstatuut. Er wordt een effectieve bezoldiging toegekend, en niet langer een fictief meewerkinkomen. De meewerkende echtgenoten betalen vanaf nu zelf bijdragen. Zij kunnen genieten van individuele rechten en zijn voor de sociale zekerheid niet langer afhankelijk van de echtgenoot-zelfstandige. Dit is een erkenning van de arbeid die door de echtgenoten wordt verricht. De solidariteit tussen de verzekerden wordt gegarandeerd omdat de toepassing voor iedereen, na een overgangsperiode, verplicht is vanaf 1 januari 2006.

Het wetsontwerp laat ook toe dat de regering voortaan zal beschikken over nauwkeurige gegevens over het aantal meewerkende echtgenoten en hun situatie. Totnogtoe was die informatie onbestaande, omdat er geen statuut was. Het wetsontwerp laat dus toe in de toekomst een gericht beleid te voeren.

Met dit wetsontwerp vervolledigt de regering de statuten van de 'vergeten' groepen:.

Joos Wauters
Kristien Grauwels
Volksvertegenwoordigers Agalev Kamer

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be