Korps: Groningen, plaats: Groningen 7-09-2002
Politie Groningen krijgt nieuwe plaatsbepalingtechniek Zaterdag 7 september 2002

Technologische doorbraak

Regiopolitie Groningen gaat als eerste politiekorps in Nederland gebruik maken van een nieuwe technologie voor plaatsbepaling dat in Nederland begin volgend jaar wordt geïntroduceerd. Al meer dan vijf jaar is het systeem in beeld bij het korps. In samenwerking met het commerciële bedrijf Quiktrak, dat haar hoofdvestiging in Australië heeft, is veel energie gestoken in het uitwerken van toepassingsmogelijkheden. In het voorjaar van volgend jaar hoopt het korps met een aantal toepassingen van het systeem te kunnen beginnen.

Het Quiktraksysteem (QT), dat al zeer succesvol draait elders in de wereld, zoals in Sydney. Mexico stad en Londen, geldt als een technologische doorbraak op het gebied van het z.g. Tracen en Tracken. Het biedt tal van nieuwe toepassingen in het bevorderen van de veiligheid, het tegenhouden en opsporen van criminaliteit en de veiligheid van de politiemensen. Voor de politie biedt het de mogelijkheid om de (alleen) op straat en buiten de auto opererende politiemensen te voorzien van een noodknop, die hun positie nauwkeurig bepaalt. De knop werkt op alle plaatsen zoals in woonhuizen, parkeergarages en het open veld etc. Deze noodknop zal door agenten in werking gesteld worden als hij/zij onvoorzien wordt aangevallen. Bovendien treedt het apparaat in werking als het apparaat onbevoegd wordt verwijderd. Vanuit de meldkamer kan in geval van calamiteiten met 1 druk op de knop de positie van alle agenten, (maar ook voertuigen) die uitgerust zijn met deze technologie worden bepaald. Bij grootscheepse ordeverstoringen of massale evenementen is dit een groot operationeel voordeel. De kans wordt vergroot dat kostbare goederen, waaronder b.v. autos en goederencontainers, voorzien van deze technologie, snel na diefstal worden achterhaald. De politie Groningen denkt ook aan het toekomstige gebruik in lokautos en fietsen, enerzijds om de vaak veelplegende dieven te betrappen, maar ook preventief dit soort misdrijven tegen te houden.

Het systeem bestaat uit een zendertje die voortdurend signalen af geeft dat door een centrale meldkamer wordt ontvangen. Hiermee wordt de plaats bepaald van de betrokken politieman die in het nauw is gekomen of die op de alarmknop van de zender heeft gedrukt. Ook bij het plaatsen van de zender op objecten krijgt de meldkamer een signaal waarna de plaats van het object kan worden vastgesteld. In de komende maanden wordt de zender verder ontwikkeld voor het Groningse gebruik en zomogelijk ingebouwd in de portofoons van agenten op straat. Begin volgend jaar zullen politieagenten in principe worden uitgerust met de zender/noodknop, met als doel een extra beveiliging tijdens het werk in en op straat.

De apparatuur is daarnaast geschikt voor burgers die zich bedreigd voelen, VIP beveiliging, maar ook in de zorgsector en bij elektronisch toezicht van gestraften. Quiktrak biedt ongekende mogelijkheden in alle soorten beveiligingen.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)