Op het extra D66-congres in Arnhem, zaterdag 7 september, zal binnen gesproken worden over de toekomst van D66 en vooral wat er in de toekomst anders gedaan moet worden dan voorheen. Dit extra congres is er mede dankzij de inzet van de Jonge Democraten vlak na de verkiezingsnederlaag van 15 mei. Toen bood de JD een zeer kritisch geschreven pamflet "D66 moet haar lesje leren" aan Thom de Graaf en partijvoorzitter Gerard Schouw aan.

Op het congres in Arnhem zal de JD haar mening verduidelijken in een workshop, geleid door JD-voorzitter Jasper Hormann: "D66 moet wakker worden. Het is nog steeds een ingeslapen boel. De partijleiding moet het zand uit de ogen wrijven en eindelijk eens het enthousiasme en lef brengen dat we nog steeds missen."

Volgens de JD biedt het nieuwe kabinet volop mogelijkheden voor D66 om herkenbaarheid terug te winnen. "Met een nieuw conservatieve "jaren vijftig" regering heeft D66 een natuurlijke tegenstander aan de macht. Dan moet het toch niet zo moelijk zijn om je duidelijk te kunnen profileren." Aldus Jasper Hormann

De JD vindt dat de partijleiding niet in zichzelf gekeerd te werk moet gaan. D66 heeft erg veel nieuwe leden geworven die ingezet moeten worden om het denkproces, de actiebereidheid en meer concurrentie binnen de partij terug te laten komen.

In de cursus "wakker worden" van de Jonge Democraten wordt een vergelijk gemaakt met het verhaal van Oblomov. Een verhaal over een man met geniale ideeen maar die niet te prikkelen is om tot zichtbare actie over te gaan. Uiteindelijk gaan anderen er met zijn ideen vandoor en sterft Oblomov een stille dood. "Net als Oblomov is D66 een beetje de intelectuele maar te suffe partij die weer geprikkeld moet worden om geniale plannen zichtbaar voor de kiezer te maken. En dat gaan we vandaag dus proberen met onze workshop!" Aldus Jasper Hormann.