Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Frankrijk: slechtste zomer in zeker vijftig jaar

Frankrijk heeft dit jaar een van de slechtste zomers van de afgelopen decennia achter de rug. TV-weerman Jean-Christophe Vincendon meldt dat grote delen van Frankrijk in zeker vijftijg jaar niet zo'n slechte zomer hadden. De gemiddelde temperatuur lag zo'n 1,5 tot 2 graden onder normaal. Vooral het zuiden en zuidwesten troffen het niet met in de geliefde vakantieoorden vrijwel overal te weinig zon. In augustus scheen de zon in Perpignan en Montpellier zelfs helemaal niet! Normaal heeft de Languedoc-Roussilon 20 tropische dagen (30 graden of warmer), dit jaar waren dat er maar 10. Tarbes in de Pyreneëen registreerde in augustus slechts 119 uur zon.

In de weerberichten worden aparte verwachtingen gegeven voor het noorden en midden van Frankrijk en voor het zuiden. In dat enorme land kunnen de verschillen in weer groot zijn. Het westen heeft een maritiem klimaat met gematigde temperaturen en geregeld regen, maar meestal niet zulke stortbuien als in het binnenland.

Landinwaarts en ook in zuidelijke richting wordt het 's zomers snel warmer, tenzij de Mistral waait. De koude noorden- tot noordwestenwind in het dal van de Rhone is het ook overdag ondanks de zon fris. In juli loopt de gemiddelde temperatuur op van 17°C in De Bilt tot 20°C bij Parijs en Bordeaux, 21°C in Lyon en Toulouse en 23°C in Marseille. De verdeling komt ook tot uiting in de zomerse dagen (25°C of hoger). De Franse westkust telt er jaarlijks 10, terwijl de Rivièra er ongeveer 100 heeft. Ook 's nachts is het daar met gemiddeld 18 tot 21°C warm. Het zuiden heeft het absolute temperatuurrecord op zijn naam staan: in augustus 1923 kwam Toulouse tot 44°C.

Het oosten heeft een bergklimaat met warmte overdag, maar relatief frisse nachten. De op het westen gerichte berghellingen zijn regenvangers; op grote hoogte valt ongeveer twee keer zoveel als in de dalen. Reizen we door de Franse Elzas van west naar oost over een afstand van 80 km van Epinal (350 m), via de Col de la Slucht (1150 m) naar Colmar (190 m) dan is de kans groot dat de regen uiteindelijk ophoudt. De jaarlijkse hoeveelheden, waarvan het merendeel in de zomer valt, lopen op die route uiteen van 912 mm in Epinal tot 2402 mm op de Col de la Schlucht en 534 mm in oostelijk gelegen Colmar.

De zuidoostkust heeft droge zomers. In juli valt bijvoorbeeld in Marseille maar 11 mm en meestal wordt die hoeveelheid op één enkele dag bereikt. Landinwaarts wordt het snel natter en het grootste deel van Frankrijk ontvangt 's zomers gemiddeld zo'n 40 tot 70 mm in de maand. Zware buien kunnen voor veel overlast zorgen zoals grondverschuivingen, overstromingen en modderstromen. Dan valt er bijzonder veel regen in korte tijd: in oktober 1940 werd in de Roussillon 1000 mm in 24 uur afgetapt, het neerslagrecord van Frankrijk. Tussen 1958 en 1994 telde Frankrijk 109 dagen waarop ergens in het land meer dan 190 mm in een etmaal werd afgetapt.

Europa in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 7 september 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI