---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Parlementariers bezoeken SFOR (KL-voorlichting SFOR)

Parlementariërs op patrouille in Bosnië

07-09-2002

Parlementariërs uit België, Italië, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn begin september mee geweest op patrouille met Nederlandse SFOR-militairen van 42 Gemechaniseerd Bataljon. De volksvertegenwoordigers maken deel uit van de NATO Parliamentary Assembly, een samenwerkingsverband van parlementsvertegenwoordigers uit NAVO- en Partnership for Peace landen.

De vertegenwoordigers van onder andere Labour (VK), Democraten (VS) en de Nationale Alliantie (Italië), maar bijvoorbeeld ook Jan Hoekema van D66 waren op bezoek in Bosnië om in het veld te kijken naar de taken en verantwoordelijkheden van SFOR. Na rondleidingen op het hoofdkwartier SFOR in Sarajevo en het hoofdkwartier van de Multi-nationale Divisie Zuid-West in Banja Luka, stond ondermeer een bezoek aan de Nederlandse Battle Group in Bugojno op het programma.

Na een briefing door generaal-majoor Van Diepenbrugge, commandant van de Multi-nationale Divisie Zuid-West en luitenant-kolonel Schaberg, commandant 42 (NL) Mechbat, kregen de volksvertegenwoordigers de gelegenheid mee te gaan op patrouille. Hiervoor waren vier locaties in de buitenwijken van Bugojno uitgezocht.

Ritmeester Den Hollanders van de sectie S9 (CIMIC), liaison-officier luitenant Vels, pelotonscommandant Jasper Krom en opvolgend pelotonscommandant opperwachtmeester Pollux namen de begeleiding van de parlementariërs voor hun rekening en gaven uitleg over terugkeer van vluchtelingen, de sociale en economische situatie en de oorlogsgeschiedenis van Bugojno. Het uitvoeren van patrouilles is één van de basisactiviteiten van SFOR. Door de wijken in te gaan, te spreken met mensen en te observeren blijft SFOR op alle niveaus goed geïnformeerd over wat er speelt in het land. Vooral teruggekeerde vluchtelingen hechten veel waarde aan het feit dat zij dagelijks SFOR-militairen zien. Het geeft hun een stuk rust en vertrouwen dat zij de kans krijgen om hun leven op te bouwen, zonder geïntimideerd te worden. (Foto's: KL-voorlichting SFOR)
Foto: Parlementariers bezoeken SFOR (KL-voorlichting SFOR)