Ingezonden persbericht

Europese première voor NCRV met Walking With Beasts interactief

De NCRV heeft als eerste omroep in Europa met BBC Worldwide een overeenkomst gesloten voor uitzending van een interactief programma. Het betreft de bekroonde interactieve versie van de BBC serie Walking with Beasts over de prehistorische dieren die na het uitsterven van de dinosauriërs de aarde bevolkten. De NCRV zendt de serie vanaf 7 september 3 weken lang uit. Met Walking With Beasts leverde de BBC de eerste interactieve totaalervaring voor een TV documentaire. Walking With Beasts Interactief werd inmiddels al bekroond met een Emmy Award en een Bafta Award ('Britse Emmy'). Ook de door BBC ontwikkelde website werd door de NCRV aangekocht (www.ncrv.nl/walkingwithbeasts). Walking with Beasts is het vervolg op de buitengewoon succesvolle serie Walking with Dinosaurs die in de hele wereld meer dan 400 miljoen kijkers trok.

De NCRV zendt de interactieve versie tegelijk met de reguliere TV serie uit. Walking With Beasts Interactief biedt kijkers vele extra mogelijkheden: van extra beelden die in de reguliere uitzendingen niet te zien zijn (zoals 'making of'), de keus tussen verschillende commentaren (het Nederlandse, het originele Engelse, of een meer wetenschapelijk commentaar (ook in het Engels), en veel extra informatie over de dieren, de vindplaatsen van hun fossielen en de manier waarop ze door de makers van de serie 'tot leven gewekt werden'.

De interactieve versie bevat vier uur extra videomateriaal (op digi-beta), drie uur extra alternatief commentaar en 700 speciale textboxen. Meer dan 50 vooraanstaande paleontologen en meer dan 400 zoogdierenexperts werden geconsulteerd voor de extra informatie voor de interactieve versie en de website. In Engeland maakten meer dan 2 miljoen diitale kijkers gebruik van de interactieve service en was de mediawereld vol lof over de opzet ervan.

De interactieve service is zo ontworpen dat de kijker 'als vanzelf' de weg vindt naar de vele verschillende keuzemogelijkheden. Tijdens de uitzending kan de kijker simpelweg door op de juiste toets te klikken informatie over het getoonde opvragen, experts aan het woord laten of het commentaar veranderen. De digitale opties blijven 24 uur na uitzending van het programma op Nederland 1 voor de digitale kijkers beschikbaar via de electronische programmagidsen (EPG) van de kabelmaatschappijen.

De interactieve versie van Walking with Beasts wordt uitgezonden via de digitale netwerken van Alkmaarse Kabel, Kabeltex, Nutsbedrijven Maastricht, Multikabel, en Zeelandnet en is beschikbaar voor kijkers met een digitale ontvanger of settopbox.

Commentaar van Jonathan Crane, Director Commercial Broadband, BBC Worldwide: "De mediawereld is voortdurend in beweging en je moet er daarom steeds op letten dat je niet door de nieuwste ontwikkelingen wordt ingehaald. Ik denk dat we met Walking with Beasts Interactive hebben laten zien dat we pioniers zijn en onze partners de mogelijkheid bieden eveneens bij de voorhoede te blijven horen".

Commentaar van Matthew Forde, Territory Manager Benelux, BBC Worldwide: "Ik denk dat het typerend is voor de NCRV dat ze het potentieel van deze geweldige serie inzien. We zijn er trots op dat ze Walking With Beasts hebben gekozen als een van de projecten waarmee ze interactieve televisie in Nederland verder willen brengen" 2 september 2002


-ends-

Voor redacties: Walking With Beasts is het vervolg op de succesvolle serie Walking With Dinosaurs. De indrukwekkende serie neemt de kijkers 49 miljoen jaar mee terug in de tijd, toen de dinosauriërs uitstierven en een heel nieuwe wereld ontstond. Alsof de kijker naar een 'gewone' natuurfilm zit te kijken, komt hij oog in oog te staan met de verre voorouders van de walvis, die toen nog op het land rondliepen, met bloeddorstige varkens zo groot als neushoorns, met sabeltandtijgers, wolharige mammoeten en onze eigen verste voorouders - alles dankzij het gebruik van de allernieuwste computer graphics imaging technieken en van 'animatronics' (met electronica volgestopte, nagebouwde dieren). Elke aflevering gaat over een nieuwe periode in de ontwikkeling van de zoogdieren en brengt in kaart hoe de zoogdieren uiteindelijk de heersers over onze planet werden

Een schitterend geïllustreerd boek en een video met dezelfde titel zijn ook verkrijgbaar en later dit jaar komt daar de DVD bij.