Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven 3-09-2002 Politievoorbereiding voetbalwedstrijd Oranje-Wit Rusland

Politievoorbereidingen Nederland - Wit Rusland
De politie houdt er terdege rekening mee dat diverse supportersgroeperingen de voetbalwedstrijd van Nederland tegen Wit Rusland in het Philips Stadion in Eindhoven van aanstaande zaterdag 7 september gebruiken om te protesteren tegen de KNVB. In het driehoeksoverleg tussen korpschef, hoofdofficier van justitie en burgemeester zijn afspraken gemaakt om een rustig verloop van de wedstrijd te garanderen.

Overleg

De politie Brabant Zuid-Oost heeft met het oog op de naderende wedstrijd een vertegenwoordiging van verschillende supportersverenigingen uitgenodigd voor een gesprek. De politie betreurt het dat deze niet op de uitnodiging zijn ingegaan. De politie wijst er bovendien op dat er dit seizoen minder combiregelingen zijn dan risicowedstrijden en dat er momenteel landelijk naar oplossingen wordt gezocht voor de beperkte bezoekersvakken van vier clubs met kleinere stadions.

Maatregelen

Het sportieve treffen van de clubs op het veld vormt geen aanleiding voor enig risico. Vanwege de dreiging van mogelijke protestacties, de ervaringen met protestacties in Tilburg en de berichtgeving in de media, is de wedstrijd toch benoemd als risicowedstrijd.

In het driehoeksoverleg van afgelopen zaterdag 31 augustus, is daarom besloten:


- op de speeldag in het stadion geen alcohol toe te staan;

- dat er geen kaartverkoop op zaterdag 7 september mag plaatsvinden.
Bovendien worden de mensen die de wedstrijd willen bezoeken geattendeerd op de formele legitimatieplicht die geldt bij voetbalwedstrijden. Steekproefsgewijs zal hier op worden gecontroleerd. De toeschouwers worden ook verzocht op tijd bij het stadion aanwezig te zijn om vertragingen in verband met toegangscontroles te voorkomen. Bezoekers van de wedstrijd dienen er rekening mee te houden dat de politie op de dag van de wedstrijd opvallend en onopvallend foto -en video-opnames zal maken.

Vriendelijk, maar strikt

Voetbalsupporters die in Eindhoven op bezoek komen, mogen altijd rekenen op een vriendelijk onthaal. Dat geldt ook voor de bezoekers van deze wedstrijd. In dat beeld passen echter geen acties die uit de hand lopen en leiden tot een verstoring van de openbare orde en veiligheid. De bejegening van het publiek door stewards en politie zal dan ook op de welbekende vriendelijke, doch strikte wijze plaatsvinden. Over het aantal politiemensen dat voor, tijdens en na de wedstrijd wordt ingezet, worden geen nadere mededelingen gedaan.