Uit: PZ-Nieuws

Amsterdam, 06-09-2002

Joods nieuwjaar

Aanstaande zaterdag is het Rosj Hashana ofwel Joods nieuwjaar. In de joodse jaartelling wordt het jaartal dan opgehoogd met één, tot 5763. Op menig ouder gebouw in Amsterdam ziet men die joodse jaartelling nog terug. Het is een plechtige dag waarop de ramshoorn klinkt en er geen werk mag worden verricht. Er worden appels gedoopt in honing gegeten, als nieuwjaarswens. Ook voert men Tashlikh uit, het leegwerpen van de zakken van de kleding in stromend water, als symbolisch afwerpen van oude zonden.


---
PZ-NIEUWS is een digitale nieuwsbrief van de Stichting Publieke Zaken voor mensen die werkzaam zijn bij maatschappelijke-, intermediaire- en overheidsorganisaties, redacties en particulieren die geïnteresseerd zijn in maatschappelijke kwesties. Samenstelling en redactie: Onno Kubbe.
E -mail: redactie@pz.nl, Eerdere edities: http://www.pz.nl (archief)
Berichten mogen op incidentele basis worden overgenomen mits de bron (PZ nieuwsbrief) wordt vermeld. Voor het worden van donateur of voor het nemen van een betaald abonnement kunt u kijken op onze website: http://www.pz.nl. Aan en afmeldingen: post@pz.nl.