Keurmerkinstituut

Persbericht, september 02

Hekwerk voor speelplaatsen gecertificeerd

Eerste toekenning Veiligheidscertificaat Kinderproducten

Het Keurmerkinstituut introduceerde eind 2001 een nieuw certificaat voor kinderproducten. Dit Veiligheidscertificaat is nu voor het eerst uitgereikt aan B&G Hekwerk en Ruigrok Hekwerk voor de hekwerken die zij aanbieden voor speelplaatsen. De eisen voor het Veiligheidscertificaat zijn gebaseerd op de nieuwste Europese normen voor kinderproducten. Zo moet het hekwerk voldoen aan de norm voor speeltoestellen, en moet het poortje zijn voorzien van een kinderveilige sluiting overeenkomstig de norm voor traphekjes. Veiligheidscertificaat
Het certificaat voor kinderproducten is geintroduceerd om consumenten houvast te geven bij de komende overgang naar nieuwe Europese veiligheidsnormen. Ook producenten en detaillisten kunnen het Veiligheidscertificaat benutten als onafhankelijke toets op het voldoen aan de actuele wetten en normen. De gecertificeerde hekwerken zijn vermeld in de lijst met speeltoestellen op deze site.

Omheiningen
Veel speelplaatsen bij scholen en kindercentra worden nu nog omheind met hekwerken die zijn ontworpen om bedrijventerreinen af te schermen. Maar die hebben een ander doel dan de omheining van een speelplaats. Zo vraagt het binnen houden van kinderen een andere spijlafstand en hekhoogte dan het buiten de poort houden van volwassenen. Verder mag het poortje in het hek rondom een kinderdagverblijf voor kinderen niet gemakkelijk te openen zijn. De eisen voor de omheiningen zijn o.a. gebaseerd op de nieuwste Europese normen voor speeltoestellen. De eisen aan het poortje zijn ontleend aan de Europese norm voor traphekjes, waarin de kinderveiligheid van de vergrendeling is geregeld. Verder mag het hek niet gemakkelijk overklimbaar zijn, mag er geen beknellingsgevaar aanwezig zijn, en moeten de constructie en de fundering solide zijn. Het Keurmerkinstituut heeft ook de duidelijkheid en volledigheid van de plaatsings- en montageinstructie beoordeeld.
Het Keurmerkinstituut is een onafhankelijke organisatie gericht op verbetering van de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en accommodaties voor consumenten.