---

Ministerie van Defensie



---

foto: Gele Rijders op Wereldhavendagen (H. Oudendorp) 070902

Landmacht en marine samen op de Wereldhavendagen

07-09-2002

De met kwartiermuts getooide Gele Rijders vormden dit jaar een opvallende verschijning tijdens de Wereldhavendagen. De landmachtmilitairen waren voor het eerst aanwezig tijdens dit maritieme evenement. Vooral hun gemechaniseerde Houwitsers, type M109, trokken de belangstelling van jong en oud. Op korte afstand van de 11e Afdeling Gele Rijders, onder de rook van het Maastunnel gebouw, had het Korps Mariniers flink uitgepakt. De jeugd kon skiën, catcrawl beoefenen en een kleine hindernisbaan nemen. Ging het niet goed in de ogen van de mariniers dan volgde onherroepelijk het tien keer opdrukken.

Aan weerszijden van de Rotterdamse Maaskade was het zaterdag (7 september) een drukte van belang. Het weer was beter dan voorspeld en in de zon was het hier en daar behoorlijk dringen. Voor de opengestelde binnen- en buitenlandse schepen bleek ruime belangstelling te bestaan. Aangezien de schepen aan beide zijden van de Maas liggen vormt de Erasmusbrug een fraaie wandeling over het water om zowel Hr. Ms. Amsterdam en Hr. Ms. Tydeman te kunnen bezoeken als aan de andere zijde Hr. Ms. Jacob van Heemskerck en de mijnenjager Hr. Ms. Massluis. Naast de schepen in marinegrijs is vooral het vuurrode voormalige lichtschip Noord Hinder niet te missen. De grote felgele vaartuigen van Rijkswaterstaat vormen een kleurrijk onderdeel in het geheel. Op de kade is voorts van alles te zien, te ruiken en te eten. In de lucht trekken de Lynx helikopters en de Orion maritieme patrouille vliegtuigen van de marine regelmatig de aandacht en op het water de mariniers met hun snelle rubberboten.

Tijdens de Wereldhavendagen zijn er volop mogelijkheden om inlichtingen in te winnen over een zeevarend beroep. Naast de marine zijn de Nederlandse reders vertegenwoordigd. De 25e Wereldhavendagen kunnen nog bezocht worden tot en met zondag (8 september). (foto's: H. Oudendorp)
foto: Wereldhavendagen (H. Oudendorp) 070902 foto: Mariniers tijdens Wereldhavendagen (H. Oudendorp) 070902