Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven 7-09-2002 Persbericht Interland Nederland - Wit Rusland

Eindhoven: Politie tevreden over gang van zaken rond interland De politie is tevreden over de gang van zaken rond de interland Nederland Wit Rusland. De begeleiding van de supportersgroepen, die met hun acties protesteerden tegen het beleid van de KNVB, is goed verlopen. Dit is mede te danken aan de goede voorbereiding en de nauwe samenwerking met politiekorpsen in den lande. De samenwerking met de diverse instanties bij dergelijke grootschalige optredens blijkt goed te werken. Ook in de toekomst plukken de samenwerkende partijen hier de vruchten van.

De supportersacties vonden plaats onder andere op de wegen naar en rond Eindhoven, de A58, A2 en A67. Er werd door de supporters langzaam gereden en af en toe werd korte tijd gestopt. Dat leidde tot korte opstoppinkjes. Voordat de politie moest ingrijpen gingen de supporters weer rijden. Er waren supportersgroepen uit o.a. Utrecht, Rotterdam, Den Bosch, Groningen, Twente, Den Haag en Arnhem.

Foto- en video-opnamen
Bij de diverse acties zijn fotos en video-opnamen gemaakt. Deze worden gebruikt voor het onderzoek naar strafbare feiten. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt dan overgaan tot vervolging. Dit kan ook leiden tot stadionverboden.

Aanhoudingen en stadionverboden
Voor de wedstrijd zijn vier personen in de Eindhovense binnenstad aangehouden. Twee voor het niet opvolgen van een bevel of vordering, een voor het vechten op straat en een (Wit-Rus) voor winkeldiefstal. De drie Nederlandse supporters kregen meteen van de KNVB een stadionverbod voor alle wedstrijden van het betaald voetbal, Amstelcup en interlands. (2 x 6 maanden en 1x 12 maanden). Deze stadionverboden werden uitgereikt door deurwaarders die voor dit doel in het politiebureau aanwezig waren.

Tijdens de wedstrijd werden in het stadion vijf Russische supporters aangehouden voor vechten.

Inzet
Er zijn 480 politiemensen ingezet. De regio Brabant Zuid-Oost kreeg assistentie van het Korps Landelijke Politiediensten, de regios Midden-West Brabant, Brabant Noord, Limburg Noord, Rotterdam Rijnmond, Amsterdam Amstelland en Utrecht.