Bloemencorso Aalsmeer

BLOEMENCORSO BEZOEKT BADHOEVEDORP

Het Aalsmeerse bloemencorso zal ter gelegenheid van 150 jaar Haarlemmermeer voor het eerst in de 55-jarige corsogeschiedenis door de jubilerende gemeente rijden. Dat gebeurt op zaterdag 7 september aan het begin van de avond in Badhoevedorp in het kader van Haarlemmermeer 2002. Burgemeester Joost Hoffscholte van buurgemeente Aalsmeer en Henk de Groot, voorzitter van de stichting Bloemencorso Aalsmeer boden burgemeester Jan van Houwelingen van Haarlemmermeer zondag het corso met bijna een miljoen bloemen en planten symbolisch aan.

De presentatie vond, al even symbolisch, plaats op een schip in de Ringvaart tussen beide gemeenten. Het schip vervoerde wandelaars die de historische eerste voettocht door Haarlemmermeer naar Aalsmeer van 150 jaar geleden herbeleefden. Hoffscholte bood Van Houwelingen afbeeldingen aan van twee enorme praalwagens die in Haarlemmermeer zullen worden gebouwd. Vertegenwoordigers het bestuur van Bloemenveiling Aalsmeer, het Corsobestuur en van de twee Haarlemmermeerse corsocomité's Rijsenhout en Aalsmeerderbrug waren bij de aanbieding aanwezig. Al vanaf 1950 zijn (bij elkaar nu 91) wagens voor het Aalsmeerse bloemencorso in Haarlemmermeer gebouwd.

Het kilometers lange bloemenlint dat op 7 september door Badhoevedorp zal trekken, is door het team Zuidkoop (ook bekend als hoofdontwerper van exposities op de Floriade) geheel in het teken gezet van STOP AIDS NOW! De titel van dit prachtige, fleurige, ingetogen maar toch vrolijke corso is dan ook: 'Stilstaan bij Stoppen'.

STOP AIDS NOW! is een initiatief van de Stichting Aids Fonds, HIVOS (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelings Samenwerking), MEMISA (Medische Missie Actie), ICCO (Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking), en NOVIB (Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand). Eén van de doelstellingen van dit samenwerkingsverband is het voorlichten van de Nederlandse samenleving over het aidsprobleem. Omdat het Aalsmeerse bloemencorso, met 600.000 toeschouwers langs de route, één van de tien grootste publieksevenementen is, wordt in deze bloemenstoet op creatieve wijze een boodschap overgebracht.

Al eerder werd het Aalsmeerse bloemencorso ingezet om de aandacht van het publiek te vestigen op de goede doelen van maatschappelijke instellingen. In 1990 stond het werk van het Prins Bernhard Fonds centraal, in 1992 werd het 125 jarig bestaan van het Rode Kruis luister bijgezet, in 1996 stonden kinderen centraal ter gelegenheid van vijftig jaar UNICEF en in 1990 werd het werk van het 50 jarige Koningin Wilhelmina Fonds voor kankerbestrijding door de bloemenstoet onder de aandacht van het publiek gebracht.

Onder de honderden vrijwilligers die dit corso zullen gaan bouwen, bestaat groot enthousiasme over de wijze waarop het thema 'Stilstaan bij Stoppen' gestalte krijgt. Het belooft een heel bijzonder en een schitterend schouwspel te worden op 7 september. De precieze route door Haarlemmermeer wordt momenteel nader uitgewerkt met de diverse instanties.

De stoet zal, naast de twintig grote praalwagens, bestaan uit zo'n dertig andere voertuigen waaronder luxe wagens. Algelopen jaren reden Haarlemmermeerse bedrijven zoals Kalmthout & Van Niel, Millenaar Adviesgroep en Rozenberg Rozenvermeerdering mee in het Aalsmeerse bloemencorso.

55-02, Aalsmeer-Haarlemmermeer, zondag 2 juni 2002