Veenkoloniaal Museum Veendam


MUSEUMKALENDER 2002
Kapiteinshuis Pekela op doek
Zaterdag 7 september
Landschapsreis

De traditionele landschapsreis heeft dit jaar Gronings Heilige Land als doel. De fijnproevers weten ogenblikkelijk welke kant het op gaat: Helwerd, Usquert, Warffum. Deze drie plaatsen speelden een hoofdrol in het leven van de evangelieprediker van Groningerland: Sint Liudger. Reisleiders zijn Karel Vlak en Harm van der Veen, terwijl Jochem Abbes voor enige orgelbespeling zal zorgen.
Kosten 25,50 p.p. incl. entrees en afsluitende lunch.
---

Zondag 8 september
Muntendammer Handelsgeest

In een boeiende film geven twee oude handelslieden hun kijk op het ooit zo kleurrijke handelsverleden van Muntendam. Een documentaire vol met anekdotes en 'sterke' verhalen als aanvulling op de expositie Muntendammer Handelsgeest.
Doorlopende vertoning vanaf 13.30 uur.

---

Zaterdag en zondag 14 en 15 september
Open Monumentendag

Handel is het centrale thema tijdens de landelijke Open Monumentendag. Bij de museumbalie is op beide dagen voor 1,50 een wandelroute door Veendam verkrijgbaar die u langs historische winkelpanden in de Kerkstraat voert. Wist u bijvoorbeeld dat Vroom van Vroom & Dreesman hier zijn eerste winkel bezat? Bovendien vertonen we op de zaterdag in een doorlopende voorstelling de film 'Veendam 1921'.
---

Zondag 15 september
Vriendendag met 'Het Orkest'

Bijna al weer traditioneel zorgt Het Orkest onder leiding van dirigent George C. van der Kam voor de muzikale omlijsting van onze jaarlijkse Vriendendag. Van licht klassiek tot populair staat op het programma. Aanvang 14.30 uur.
Van 13 tot 14 uur vertonen we in het kader van Open Monumentendag doorlopend de film Veendam 1921 (duur 20 min.).
---

Zondag 22 september
Dat knippen ze er toch uit!

Een ongemonteerde en meer dan 40 minuten durende film van Muntendam uit 1978. Lang haar, wijde broeken en brommers waren nog de mode en Joop den Uyl bezocht op 1 mei Muntendam. Vertoning om 13.30 en 15 uur.
---

Zondag 29 september
Film Muntendam 1953

Heel veel zwaaien en lachen naar de camera. Dat was het parool, althans in 1953. Een camera in het dorp was natuurlijk iets nieuws en zoveel mogelijk mensen probeerden in beeld te komen. Kent u ze nog. Vertoning van de film om 13.30 en 15 uur.

---

Zaterdag 5 oktober
Nationaal Streekfilmfestival in Hotel Parkzicht

Al weer voor de tweede keer organiseert het Veenkoloniaal Museum in samenwerking met het Streek historisch Centrum in Stadskanaal en de filmgroep Dubbel 8, het Nationaal Streekfilmfestival. In Hotel Parkzicht tonen wij u de beste inzenders en huldigen we de winnaars. Aanvang 10 uur. Entree 5,-/65+ & jongeren tot en met 18 jaar 2,50
---

Zondag 6 oktober
De Hannekemaaiers

Blaaskapel De Hannekemaaieres uit Muntendam zorgt voor een vrolijke muzikale afsluiting van de expositie Muntendammer Handelsgeest waarin we diverse Handelslieden uit Muntendam voor het voetlicht hebben gehaald.
Aanvang 14 uur

---

Zondag 13 oktober
Kinderkookcafé

Wat is er leuker dan zelf hapjes klaar maken voor een verjaardagspartijtje. De Melige Kok van St. Compaen weet precies wat eenvoudig en leuk door de kinderen zelf is te maken. Voor eenieder van zes tot en met zestien jaar die een wat anders wil dan computeren.
---

Zondag 20 oktober
Paarden van stal

De herfstvakantie in het noorden loopt af en in het zuiden begint de vakantievreugde. Voor ons reden om de paarden weer van stal te halen. Kinderen mogen gratis rondjes rijden dankzij de medewerking van manege Lipizza uit Veendam.

---

Zondag 27 oktober
Circus Brintini

Vroeger stonden er allerlei leuke knutselideeën achter op de Brintapakken. Tiemo Tijdloos laat die goede oude tijd weer herleven. Voor 1,50 kan men zelf het Brinta-vliegtuigje in elkaar knutselen en hij vliegt nog verduiveld goed ook!!! Bovendien is deze zondag de laatste zondag waarop men de expositie Circus Brintini kan bezichtigen.

---

Zondag 3 november
Regionaal Historische Boekenmarkt

De 2de Regionaal Historische Boekenmarkt van het Veenkoloniaal Museum te Veendam. We hopen er een traditie van te maken. Diverse antiquariaten bieden u Groninganae en regionaal-historische boeken aan en u kunt misschien alvast een cadeau-idee opdoen voor de feestdagen.
---

Zondag 10 november
Rare jongens die Romeinen

Björn Smit, zoon van onze veel te vroeg overleden archeoloog John Smit, trad in het voetspoor van zijn vader. Hij verricht ver buiten de Veenkoloniën onderzoek naar de archeologische waarde van de Leidse Rijn, ooit de hoofdloop van de huidige Rijn en brengt hiervan verslag. Wie weet, komen de Romeinen nog aan bod !

---

Zondag 17 november
Winkler Prinsdag

Op de jaarlijkse Winkler Prinsdag staat dit jaar de uitreiking van de prestigieuze Keuningprijs op het programma. De prijs wordt door een deskundige jury toegekend aan diegene die fundamenteel onderzoek heeft gedaan, dat op een toegankelijke wijze aan het publiek bekend is gemaakt en waarmee een wezenlijke bijdrage wordt geleverd aan het verkrijgen van nieuwe kennis en inzicht met betrekking tot de geschiedenis van de Veenkoloniën in de ruimste zin van het woord. Na de uitreiking zal een interview met de ontvanger van de prijs worden gehouden. Voor muzikale omlijsting wordt gezorgd. Aanvang 13 uur

---

Vrijdag 22 november
'2x WP, in het voetspoor van Jacob Winkler Prins'

Mevrouw Klaartje van Riemsdijk-Winkler Prins, nazaat van de bekende Anthonie Winkler Prins, liet zich inspireren door de gedichten van Anthonie's zoon Jacob. Jacob Winkler Prins genoot aan het begin van de 20ste eeuw landelijke bekendheid als dichter. Klaartje Van Riemsdijk-Winkler Prins vertaalde de gedichten in aquarellen op haar eigen, zeer inspirerende wijze. 2x WP toont zowel de gedichten als de aquarellen tot en met 20 april 2003.
Opening expositie om 16 uur.

---

zondag 24 november
Dag van de belegger

Op deze dag laten wij u zien waar beleggers in het Veenkoloniaal Museum toe in staat zijn. Dankzij hun steun konden tientallen krantenleggers van de Noord-Ooster opnieuw worden ingebonden, de Familietrouw naar de werf, de zijschroef worden opgeknapt, schilderijen worden gerestaureerd en zilveren beugeltassen worden opgeknapt. Voor de muzikale omlijsting van het geheel zorgt Duo Wet bestaande uit Lysette Meijer (viool) en Wim Lever (accordeon). Het is een spontaan en fris duo met een professionele grondslag. Schots, Iers, Balkan of Jiddisch wordt op een speelse manier vertolkt, maar tango en lichte jazz staan ook op het repertoire.
---

Zondag 1 december
Rondgerolde wolken

Jacob Winkler Prins was een verdienstelijk dichter en veel van zijn werk werd in druk uitgegeven. Nazaat mevrouw Coot Winkler Prins zal een kleine selectie van de gedichten op deze zondagmiddag voordragen.
---

Zondag 8 december
Tiemo's Kerstknutseldag

Sinterklaas is nog maar net vertrokken of Tiemo, de museummascotte, denkt al weer aan de Kerst. Onder Tiemo's leiding knutselen kinderen de leukste Kerstkaarten in elkaar. Hij zorgt voor voldoende knutselmateriaal en tegen een geringe vergoeding, ook voor enveloppen en postzegels. Zo kan een ieder toch nog zijn kaartje op tijd op de post doen.

---

Zondag 15 december
Aquarelleren met Winkler Prins

Klaartje van Riemsdijk-Winkler Prins liet zich op bijzondere wijze inspireren door Jacob Winkler Prins en door het Groninger landschap. Vanaf 13.30 uur zal ze haar werken toelichten en demonstreert ze hoe haar werk tot stand komt.

---

Zondag 22 december
'Gas onder de Martini'

'Van stadsgas naar aardgas', is de ondertitel van de film 'Gas onder de Martini'. Filmmaker J. Blouw wist met beelden van de eerste gaswinning bij Kolham en vervanging van de oude gasapparatuur in de stad Groningen, op voortreffelijke wijze de enorme overgang die de vondst van de gasbel van Slochteren teweegbracht, weer te geven. De 35 minuten durende film wordt om 13.30, 14.30 en 15.30 uur vertoond.

---

Zondag 29 december
Alles electrisch

In 1883, een jaar na de introductie in Parijs branden er al elektrische lantaarns in de tuin van Hotel Everts. De doorbraak kwam echter veel later. Diverse filmpjes moesten de consument er van overtuigen hoe schoon elektrisch was. Het Veenkoloniaal Museum brengt deze oude propaganda opnieuw op het witte doek.
---