Rembrandthuis

(persbericht augustus 2002)

Museum het Rembrandthuis brengt de komende jaren de Rembrandt-collecties van de belangrijkste prentenkabinetten ter wereld naar Nederland. Eerste in de reeks is de unieke Rembrandt-collectie van de Staatliche Graphische Sammlung te München. De tentoonstelling Beroemde Rembrandt-collecties: Rembrandt in München is in het Rembrandthuis te zien van 7 september t/m 17 november 2002.

De Münchense verzameling, die al bijna een halve eeuw niet aan het publiek is getoond, omvat ruim 80 tekeningen en prenten van Rembrandt, zijn leerlingen en zijn navolgers. De tentoonstelling geeft niet alleen een indringend beeld van Rembrandt als virtuoos tekenaar, maar laat ook zien hoe latere generaties kunstenaars door zijn werk zijn geïnspireerd.

Rembrandts tekeningen hebben na drieënhalve eeuw nog niets aan kracht, spontaniteit en originaliteit ingeboet. Ze tonen hoe de kunstenaar voortdurend met verschillende tekenmaterialen, technieken en stijlen experimenteerde. In Rembrandts tekeningen is het artistieke proces meestal stap voor stap te volgen, waardoor we zeer intiem in contact komen met zijn zoekende manier van werken.

Tot de vele hoogtepunten van de expositie behoren Rembrandts voorstudie voor de Samenzwering van Claudius Civilis (1661), de Zieke vrouw in bed (1638) en de in rood krijt uitgevoerde vroege figuurstudies van een Krijger en een Man die een last voortsleept. Een bijzonder interessant ensemble vormen de voorstudies van Rembrandt en Ferdinand Bol voor de geschilderde decoraties van het Amsterdamse stadhuis. Van Rembrandts leerling Samuel van Hoogstraten wordt een Zelfportret getoond. Uniek is een tekening van Constantijn van Renesse die door Rembrandt is gecorrigeerd. Andere Rembrandtleerlingen die met werk zijn vertegenwoordigd, zijn onder anderen Barent Fabritius en Arent de Gelder.

De rijk geïllustreerde tweetalige catalogus (Engels en Duits), waarin de Münchense verzameling voor het eerst voor een breed publiek wordt ontsloten, is verkrijgbaar in het museum. De expositie was van 5 december 2001 tot en met 10 februari 2002 te zien in de Alte Pinakothek te München.
N.B. Deze tentoonstelling is eerder aangekondigd onder de titel Rembrandt en zijn navolgers. Tekeningen uit München. .

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van:

AON Risico Management
Unilever
WordHouse Localisation bv
Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en museale activiteiten
HGIS-Cultuurprogramma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van OC&W Stichting het Amsterdamsche Fonds M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting
Stichting K.F. Heinfonds
Kunst & Meer Waarde
SNS Reaal Fonds

07082002