Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

07/09/02 Koningin bij concert Prins Claus Fonds te Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin is zaterdag 7 september aanwezig bij het concert Sterren van de Zijderoute in het Concertgebouw te Amsterdam, ter gelegenheid van het zesjarig bestaan van het Prins Claus Fonds. Het concert staat in het teken van interculturele uitwisseling. Voorafgaand aan het concert houdt Zijne Hoogheid de Aga Khan een lezing over cultuur en ontwikkeling.

De Aziatische muzikanten die het concert geven zijn Khongorzul Ganbaatar (Mongolië), Wu Man & Ensemble (China) en Masters of Persian Music (Iran). Speciale aandacht gaat uit naar de Afghaanse laureaat van de Prins Claus Prijs uit 2001, Mehri Maftun & ensemble. De artiest combineert muziek uit Badakhshan (Noord-Afghanistan) met muzikale elementen uit andere regios in Centraal Azië. Hij is een meester op de dambura (tweesnarige luit), het harmonium en de ghichak (2 snarige viool). In Afghanistan is hij ook befaamd als zanger. Mehri Maftun ontving de Prins Claus Prijs voor zijn muzikale talenten en voor zijn rol als cultuurdrager van de traditionele muziek uit Noord-Afghanistan. Zijn bijdrage aan het concert Sterren van de Zijderoute maakt het mogelijk om 'live' traditionele muziek uit deze regio te kunnen horen. Mehri Maftun trad niet eerder op Europa.

Het concert sluit aan bij een door het Prins Claus Fonds georganiseerde conferentie over cultuur en ontwikkeling op 6 september in de Ridderzaal te Den Haag. Hier debatteren kunstenaars, denkers, politici, beleidsmakers en medewerkers van culturele instellingen en ontwikkelingsorganisaties met elkaar.