Gemeente Zaanstad

Zaanstad schenkt ambulance en brandweerauto aan partnerstad Kaman

vrijdag 6 september 2002

Op zaterdag 7 september om 15.00 uur draagt wethouder Judith Schouten van Welzijn een volledig uitgeruste brandweerauto en ambulance over aan partnerstad Kaman. Deze feestelijke overdracht vindt plaats op het plein voor de Sultan Ahmet Moskee in de wijk Poelenburg in Zaandam-Zuid. Het geschenk zal in ontvangst worden genomen door waarnemend burgemeester Murat Ulker van Kaman die speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland komt.

Zaanstad onderhoudt al jarenlang een intensieve stedenband met de plaats Kaman in centraal Turkije. De goede betrekkingen hebben ertoe geleid dat door het gemeentebestuur van Zaanstad vorige jaar is besloten een volledig uitgeruste ambulance aan de inwoners van Kaman te schenken ter aanvulling van de bestaande gezondheidsvoorzieningen aldaar. Daarnaast heeft het Brandweerkorps van Zaanstad besloten een brandweerauto ter beschikking te stellen om bij te dragen aan de verdere professionalisering van de brandweerorganisatie. Aan deze schenking wordt een opleidingstraject gekoppeld waarmee zal worden gestart direct nadat het voertuig in Kaman is gearriveerd.

Na de overdracht bij de Moskee zullen de voertuigen vanuit Antwerpen worden verscheept naar Izmir en worden getransporteerd naar Ankara. Na inklaring wordt de resterende afstand naar Kaman overbrugd met behulp van twee medewerkers van het Brandweerkorps Zaanstad.

De stedenband met Kaman is in de loop der jaren gegroeid doordat op vele gebieden binnen de Zaanse samenleving contacten zijn ontstaan en onderhouden. Twee jaar geleden bracht een uitgebreide Turkse delegatie, bestaande uit vertegenwoordigers van gemeente, Kamer van Koophandel, Politie, Welzijn en Onderwijs een bezoek aan onze stad waarbij zij in de gelegenheid waren kennis te nemen van ontwikkelingen op velerlei gebied binnen de Zaanse samenleving. Daarbij lag de nadruk op persoonlijke contacten met inwoners van Zaanstad binnen de respectievelijke werkgebieden.