Noordelicht


© Albert Chong

Zaterdag 7 september om 17.00 uur opent in het Fries Museum in Leeuwarden de negende editie van de internationale fotomanifestatie Noorderlicht. Verdeeld over 23 musea, galerieën en gelegenheidslocaties, wordt tijdens deze tweede Friese aflevering van het enige jaarlijkse fotofestival in Nederland werk getoond van in totaal 47 buitenlandse en 134 Nederlandse fotografen. Daarmee is Noorderlicht ook in 2002 weer het omvangrijkste fotofestival van Nederland.

Evenals twee jaar geleden richt Noorderlicht zich in Leeuwarden op niet-Westerse fotografie. Na met de sucessvolle expositie 'Africa Inside' aandacht te hebben besteed aan de Afrikaanse fotogafie, staat de manifestatie van 2002 in het teken van Latijns-Amerika.

Onder de titel 'Mundos Creados' wordt door in totaal 40 lokale, 5 Europese en 10 Nederlandse fotografen een veelzijdig en kleurrijk beeld geschetst van Latijns-Amerika en de Latijns-Amerikaanse fotografie. Niet alleen is het geëxposeerde werk van de deelnemende fotografen nog niet eerder in Nederland te zien geweest, het is ook de eerste keer dat in Nederland een groepstentoonstelling wordt gewijd aan de fotografie uit deze regio.

In de onderstaande pdf-bestanden (Adobe Acrobat Reader vereist) kunt u meer informatie downloaden. Het magazine is tevens gratis verkrijgbaar bij alle deelnemende locaties als uitgebreide tentoonstellingsgids.

Persbericht (165 K)
Magazine (3 Mb)

'Mundos Creados' bestaat uit vier exposities die zijn ondergebracht in eveneens vier dicht bij elkaar gelegen locaties: in het Fries Museum, Museum Het Princessehof en Galerij Romein, en in de voor de duur van de manifestatie als expositiehal ingerichte voormalige militaire Manege. Centraal in 'Mundos Creados' staat de presentatie in het Fries Museum waar werk wordt gepresenteerd van 22 fotografen uit het Groot Caribisch Gebied - Midden-Amerika en noordelijk Zuid-Amerika (van Colombia tot Guatemala) en de eilanden in de Caribische zee.

In deze thematische tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de in deze regio opvallend veel en fantasievol gebezigde geënsceneerde fotografie, en worden de culturele, politieke en religieuze wortels van deze zo kenmerkende stijl verkend.

In de drie overige presentaties wordt het in het Fries Museum geschetste beeld aangevuld en gedetailleerd. In een omvangrijke presentatie in de Manege (23 fotografen) en in Museum het Princessehof wordt door zowel Westerse (waaronder Nederlandse) als plaatselijke fotografen een beeld geschetst van Midden- en Zuid-Amerika, waarbij de nadruk meer ligt op documentaire fotografie. In Galerij Romein wordt werk getoond van vrouwelijke Mexicaanse fotografen.

Naast 'Mundos Creados' vindt tijdens de manifestatie nog een onder auspiciën van Noorderlicht georganiseerde tentoonstelling plaats: in een speciale ruimte in De Manege is de groepstentoonstelling 'Passie in de Polder' te zien, met werk van leden van de fotografenvereniging GKf.

In het satellietprogramma participeren diverse Friese (kunst)instellingen met eigen bijdragen aan het festival.

Noorderlicht 2002 wordt ondersteund door: Ministerie van OCenW, Provincie Friesland, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Groningen, Provincie Friesland, HIVOS, Stichting Doen, NCDO, Fries Museum, Princessehof Leeuwarden, Kleurgamma, Drukkerij Tienkamp & Verheij, Art Revisited, LS Ontwerpers, Mexicaanse Ambassade.