Korps: Friesland, plaats: Fryslân 8-09-2002
Politieberichten 7/9 (13.00) t/m 8/9 (13.00)

Franeker: diefstal golfplaten
Tussen woensdagavond en zaterdagochtend zijn vanaf het terrein van de scoutinggroep Andromeda aan de J Stapertlaan 37 golfplaten gestolen. De platen lagen klaar om op het dak van het clubhuis te worden gemonteerd. Het gaat om 17 platen van ongeveer 6 meter en 20 met diverse kleinere lengtes. De kleuren waren wit-zwart en groen-wit. Een 55-jarige inwoner uit Franeker deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal kluis
Tussen vrijdag- en zaterdagmiddag is vanuit een bedrijf aan de St. Jacobsstraat een kluis weggenomen. Het is niet bekend hoe men is binnen gekomen. In de kluis zat een geldbedrag en kentekenbewijzen. De eigenaresse, een 39-jarige vrouw uit Heerenveen, deed aangifte.

Terwispel: te hard, rijbewijs ingevorderd
Zaterdag omstreeks 15.00 uur werd op de Rijksweg A7 oost een personenauto gecontroleerd. De bestuurder een 35-jarige man uit Nieuw Vennep, reed 184 km/h. Hij kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sint Nicolaasga: val uit zweefmolen
Zaterdagmiddag omstreeks 15.30 uur is op de kermis aan de Omloop een 15-jarige meisje uit Scharsterbrug uit de zweefmolen gevallen. Met meisje was uit het bakje gegleden en kwam tussen het touw en het bakje te hangen. Daarna werd ze uit het bakje geslingerd. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Hier bleken haar verwondingen mee te vallen. Ze hield een pijnlijke hals, waarmee ze achter het touw was blijven hangen, over. Door de politie wordt een nader onderzoek naar dit ongeval ingesteld.

Lippenhuizen: aanrijding met letsel
Zaterdagmiddag omstreeks 15.20 uur vond op de kruising Sweachsterwei een kop-staart aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 35-jarige man uit Appelscha reed over de Sweachsterwei, richting Gorredijk. Ter hoogte van de Butewei zag hij schapen op de weg en remde af. Een achter hem rijden man uit Lippenhuizen, 28 jaar, reed achter hem en had te laat in de gaten dat de auto voor hem afremde. Hij botste achterop de auto voor hem. De bestuurder uit Appelscha raakte gewond; hij klapte met zijn voorhoofd tegen de voorruit. Hij is per ambulance over gebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Hier werd ook zijn passagier, een 63-jarige vrouw uit Lippenhuizen, passagier van de man uit Lippenhuizen, heengebracht. Zij raakte gewond aan haar arm.

Damwoude: paard op hol
Zaterdagmiddag omstreeks 14.30 uur raakte bij de draverijen een paard met sulky op hol. De jockey was er al afgevallen. Het paard smeerde hem met hoge snelheid via de Hoofdweg richting Veenwouden. De combinatie kon met behulp van een toevallige passant tot stilstand worden gebracht. De passant, een 43-jarige man uit Kollumerzwaag, reed met zijn auto voor de combinatie en probeerde telkens door voorzichtig af te remmen de combinatie tot stilstand te krijgen. Juist voor de spoorwegovergang bij Quatrebrass lukte het om het paard tot stilstand te dwingen. Het paard kon moe, maar ongedeerd terug naar zijn eigenaar, een 62-jarige man uit Franeker. De auto van de passant raakte licht beschadigd.

Sneek: eenzijdig ongeval met letsel, politieauto tegen paal Zaterdagmiddag omstreeks 17.00 uur viel een 18-jarige jongeman door onbekende oorzaak van zijn fiets op de Pieter Zeemanstraat. Hij kwam terecht op de afgebroken trapperstang en raakte gewond. Hij is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Een politieauto, bestuurder door een 31-jarige politieman uit Bolsward, ging in opdracht van de meldkamer met zwaailicht en sirene naar genoemd ongeval. In een bocht op de Zwettewei te Scharnegoutum gleed de politieauto door het natte wegdek van de weg en kwam in de berm tegen een lantaarnpaal. De paal knapte; de auto moest afgesleept worden. De bestuurder en diens passagier bleven ongedeerd.

Langweer: barbecue in brand
Zaterdagavond omstreeks 19.10 uur moest de brandweer uitrukken naar de Buorren. Een 42-jarige bewoner van de Buorren zou met enkele kennissen barbecuen en had een grote wokpan met gasbrander gehuurd. Nadat eerst kleine vlammen langs de gasfles omhoog kwamen, veranderde dit al snel in steekvlammen. Hierdoor kon de gaskraan niet gesloten worden. Mogelijk is de aansluiting losgegaan of de slang lek geraakt. Het vuur is door de brandweer gedoofd en de fles is ter afkoeling in de Langweerder Wielen gedumpt.

Goutum: eenzijdig ongeval met letsel
Zaterdagmiddag omstreeks 16.50 uur reed een 23-jarige man uit Tytsjerk met zijn personenauto over de Wergeasterdyk. Door de regen was het wegdek glad, de bestuurder raakte in een slip en gleed in de naast de weg gelegen sloot. De bestuurder is met nekklachten overgebracht naar het MCL-zuid, evenals zijn passagiere. Deze 20-jarige vrouw uit Wergea had pijn aan de rug en ribben.

Veenwouden: auto te water, weigeren ademanalyse Zaterdagavond omstreeks 20.25 uur horen getuigen aan het Bûtenfjild een plons. Buiten zien ze dat een auto in het water is geraakt. Er komt één persoon, een 42-jarige man uit Damwoude uit. Getuigen gaan in het water, kantelen de auto en doorzoeken hem. Er zitten niet meer mensen in. De Damwoudster lijkt zwaar onder invloed van alcohol en wordt door de politie aangehouden. Aan het bureau weigert hij alle medewerking, waaronder de ademanalyse en ontkent de bestuurder te zijn geweest. Hij wordt voor nader onderzoek ingesloten. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Drachten: mishandelingen
Vanmiddag omstreeks 18.00 uur wilde personeel van een winkel aan het raadhuisplein een lastige klant verwijderen. De lastige man, 33 jaar uit Drachten, had gedronken. Hij reageerde door de bedrijfsleider, een 37-jarige man uit Drachten, te slaan en te schoppen. Ook een ander personeelslid, een 21-jarige vrouw uit Drachten werd door hem geschopt. Hierna vertrok de man. De bedrijfsleider en de vrouw deden aangifte. Er was een goed signalement.
s Avonds omstreeks 21.30 uur kreeg de politie een melding dat een man in een woning aan het Kaatsveld de in boedel vernielde. Ter plaatse bleek dat een man aldaar bij familie wilde overnachten. Toen hem dit geweigerd werd, werd hij zeer boos en mishandelde beide bewoners. Ze deden geen aangifte. Bij de komst van de politie was de verdachte al vertrokken. Kort daarna werd hij aangetroffen op het Voermanspad. Deze man bleek tevens volledig te voldoen aan het signalement van de lastige man in de winkel eerder die dag. Hij werd dan ook als verdachte van mishandeling aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 01.55 uur werd op, de Pieter Stuyvesantweg een 22-jarige man uit Leeuwarden gecontroleerd. Hij bleek zijn personenauto te besturen onder invloed van alcoholhoudende drank. Aan het bureau blies hij 530 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 5 uur.

Akkrum: rijden onder invloed
Tijdens een alcoholcontrole op de Jinshuzen werd afgelopen nacht omstreeks 02.15 uur een 37-jarige bestuurder van een personenauto uit Wergea betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Hij blies aan het bureau 825 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 9 uur, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Dokkum: vier aanhoudingen
In de nacht van zaterdag op zondag zijn in het uitgaansgebied in totaal vier mensen aangehouden. Een 20-jarige man uit Foudgum werd aangehouden nadat hij een steen tegen een raam van een shoarmazaak aan de Aalsumerpoort gooide. Toen deze man werd aangehouden ging een 19-jarige man uit Ternaard zich met deze zaak bemoeien. Nadat een politieman de man uit Ternaard drie maal had verzocht afstand te nemen, werd deze aangehouden wegens het niet voldoen aan een bevel. Aan de Duvenhoek weigerde een 25-jarige man uit Holwerd een shoarmazaak te verlaten. Hij werd naar het bureau gebracht. Zondagochtend om 04.00 uur werd een 27-jarige man uit Holwerd aangehouden omdat hij een politieman beledigde.

Heerenveen: aanhouding na belediging
Een 24-jarige man uit Gorredijk is zondag rond 04.55 uur aangehouden omdat hij een politieman had beledigd. Toen de man een politiewagen voorbij liep beledigde hij de politiemannen. De politieman deelde de man mee dat hij beter op zijn woorden moest letten. Vervolgens werden de politiemannen opnieuw verbaal beledigd. Hierna werd de man aangehouden. De man verzette zich heftig tijdens de aanhouding waardoor de politiemannen genoodzaakt waren pepperspray te gebruiken. Vervolgens nam de man plaats in de politiewagen en is voor verhoor naar het bureau gebracht.

Dokkum: aanhouding na mishandeling
Zondag rond 06.30 uur is een 23-jarige man uit Dokkum aan de Parklaan aangehouden. Een 45-jarige man uit Wouterswoude deed aangifte van mishandeling. Hij was neergeslagen door de man uit Dokkum.

Leeuwarden: man aangehouden wegens diefstal fiets Zondag rond 03.00 uur werd een 31-jarige man uit Leeuwarden aangehouden met een fiets waar het slot van was vernield. Rond 05.00 uur deed een vrouw aangifte van diefstal van haar fiets. De fiets, die de 31-jarige man uit Leeuwarden eerder die nacht in zijn bezit had, bleek van haar te zijn.

Zandhuizen: aanrijding, teveel gedronken, rijbewijs ingevorderd Zondag rond 03.00 uur ramde een 31-jarige man uit Heerenveen op de Oldeberkoperweg een aantal bomen. De man reed na een bocht rechtdoor en reed vervolgens tegen een boom. De auto had zware schade. Na het ongeval verliet de man de plaats van het ongeluk. Politiemannen vonden de bestuurder van de wagen in Noordwolde Zuid. Op het bureau blies de man 600 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van zes uren.

Heerenveen: 25 XTC-pillen in beslag genomen
Aan de kerkstraat is zondag rond 04.00 uur een 27-jarige man uit Heerenveen aangehouden omdat hij 25 XTC pillen in zijn bezit had. De pillen zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd.

Heerenveen: aanhouding
Zondag om 02.50 uur is een 45-jarige man aangehouden aan de Vliet. Hij was dronken en veroorzaakte overlast op de Fluessen.

Idaerd: rijden onder invloed
Zondag om 04.10 uur is een 20-jarige man uit Wolvega op de Rijksweg gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Hij blies 285 ug/l en kreeg een rijverbod van een uur.

Twijzelerheide: twee aanhoudingen
Zondag tussen 02.20 uur en 3.30 uur wilde een groep personen een caravan aan de Bjirkewei aanvallen. De politie kwam ter plaatse en vroeg de groep het terrein rond de caravan te verlaten. De groep voldeed hier niet aan, waarop de politie enkele klappen met de wapenstok uitdeelde. Daarna vertrok de groep van het terrein. Daarna kwam een melding binnen dat een 28-jarige man uit Noardbergum in zijn rug was gestoken en een 26-jarige man uit Leeuwarden aan zijn hoofd was verwond. De slachtoffers zijn per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.
Een getuige wees twee mannen aan die bij de steekpartij betrokken waren geweest. Een verdachte wist te ontsnappen, de andere verdachte, een 17-jarige man uit Kollumerzwaag is meegenomen naar het bureau. Tijdens de aanhouding werd een politieman aangevallen door een 16-jarige man uit Twijzelerheide die vervolgens ook werd aangehouden.