Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 9 september 2002

ASTRON EN KU NIJMEGEN BENOEMEN LOFAR HOOGLERAAR

De Katholieke Universiteit van Nijmegen heeft in samenwerking met sterrenkundig instituut ASTRON te Dwingeloo prof. dr. H.D.E. Falcke benoemd tot bijzonder hoogleraar Hoge Energie Astrofysica. De benoeming is gedaan in het kader van het LOFAR project en geldt voor een periode van 5 jaar. Het onderzoek van dr. Falcke richt zich op het detecteren en analyseren van zeer-hoog energetische kosmische straling. Deze straling is zeer moeilijk te detecteren met de huidige telescopen en de verwachting is dat LOFAR hier een wetenschappelijke doorbraak kan bewerkstelligen.

Heino Falcke (1966) promoveerde in 1994 summa cum laude op het proefschrift Starved Holes and Active Nuclei the Central Engine in Galactic Centers. Hij is verbonden als privatdozent aan de RFW-Universiteit te Bonn. Prof. Falcke is een gerenommeerd wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van de Hoge-Energie Astrofysica, in het bijzonder op het gebied van zwarte gaten in actieve kernen van Sterrenstelsels. Hij heeft onder andere wetenschappelijke bijdrages geleverd aan het begrijpen van de radiobundel (jet) in de kern van ons melkwegstelsel, evenals aan de analyse van radiobundels en hun voorkomen bij accretieschijven in quasars. Daarnaast heeft hij waarneemprogrammas opgezet van quasars en verwante objecten zowel in het optische gebied (gebruik makend van de Hubble Space Telescope, als met grote radiotelescopen (VLBI-technieken).

Lofar

LOFAR (low frequency array) is een geheel nieuw type radiotelescoop, dat is gebaseerd op een innovatief netwerkconcept. Het wordt de eerste software radiotelescoop ter wereld. Met deze telescoop wordt het gehele lage frequentiegebied (van 10 tot 250 MegaHertz, rondom de FM band) voor het eerst toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek. Astronomen verwachten veel onbekende dingen te vinden zoals de eerste melkwegstelsels, die direct na de Oerknal zijn ontstaan, alsmede kosmische straling van zeer hoge energie. Voor deze telescoop worden er meer dan tienduizend antennetjes verspreid over een gebied ongeveer 400 km in diameter aan elkaar gekoppeld. Daarvoor worden zeer snelle glasvezel datatransport kabels ontwikkeld die ook van belang zijn voor het internet van de toekomst.

Afdeling Sterrenkunde KU Nijmegen

Het onderzoek van de Afdeling Sterrenkunde richt zich op de hoge-energie astrofysica. Het heelal vormt een natuurkundig laboratorium waar zich omstandigheden voordoen die we op Aarde niet kunnen nabootsen en die liggen aan of voorbij de rand van onze huidige kennis van de fysica. Het verkennen van deze rand en het begrijpen hoe hoog-energetische astrofysische verschijnselen veroorzaakt worden en de invloed die zij hebben op hun omgeving is het speerpunt van het onderzoek in Nijmegen. Hiervoor wordt zowel observationeel onderzoek als theoretisch onderzoek verricht, in nauwe samenwerking met de Afdelingen experimentele (HEFIN) en theoretische hoge-energie fysica (THEF) van de Katholieke Universiteit Nijmegen en het Nederlands Instituut voor Hoge Energie en Kernfysica (NIKHEF).

Astron

De 120 medewerkers van sterrenkundig instituut ASTRON, gevestigd te Dwingeloo maken sterrenkundige ontdekkingen van wereldformaat mogelijk. In een eigen Technisch Laboratorium wordt ernaar gestreefd om door technisch innovatief onderzoek voortdurend nieuwe waarneemtechnieken te ontwikkelen. Bovendien exploiteert ASTRON eigen waarneemfaciliteiten van wereldklasse zoals de Synthese Radio Telescoop in Westerbork


---